X

Αδιέξοδο και απόγνωση στην Ουκρανία

Δεν έχει τέλος η κρίση που ξέσπασε στην Ουκρανία, η οποία μετρά δεκάδες νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Ο Γιανουκόβιτς πάντως ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές.

Ant1news

Τους 77 έφθασαν οι νεκροί από την Τρίτη στα επεισόδια στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας. Επιπλέον, τουλάχιστον 76 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση, προσέθεσε το υπουργείο.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε προηγουμένως ανακοινώσει πως τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες, οι  οποίοι προστίθενται στους 10 άνδρες που είχαν σκοτωθεί τις δύο προηγούμενες ημέρες. Στο Λβιβ (δυτική Ουκρανία), τα πτώματα δύο αστυνομικών των δυνάμεων καταστολής βρέθηκαν την Πέμπτη, σε ένα καμένο στρατώνα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Συγκλονίζει, την ίδια ώρα, η τραγική ιστορία μιας 21χρονης νοσοκόμας στην Ουκρανία, η οποία δέχθηκε τα πυρά κάποιου από τους ελεύθερους σκοπευτές που έχουν τοποθετηθεί στην αιματοβαμμένη πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Με το αίμα να έχει βάψει τη μπλούζα της και το κινητό της ανά χείρας η Ολέσια Ζούκοβσκα, που προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της την ώρα που χτυπήθηκε στο λαιμό, πρόλαβε να γράψει στο twitter «πεθαίνω», συμπληρώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο την αλυσίδα των μηνυμάτων που αναρτούσε τις τελευταίες ώρες, ενημερώνοντας γνωστούς και φίλους για τις εξελίξεις των διαδηλώσεων.

Και όλα αυτά ενώ ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και η αντιπολίτευση αναμένεται να υπογράψουν σήμερα, με τη μεσολάβηση της Ε.Ε, προσωρινή συμφωνία για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία. Πάντως, ήδη ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε πρόωρες προεδρικές εκλογές και έναρξη διαδικασίας για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τους διαδηλωτές ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, προσπαθώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προχωρήσουν προς το κτίριο του Κοινοβουλίου. "Τα πυρά συνεχίζονται", αναφέρεται στην  ανακοίνωση στην οποία κατηγορούνται οι διαδηλωτές για παραβίαση της εκεχειρίας.

Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ανταπέδωσε τα πυρά των διαδηλωτών στον δρόμο ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το Κοινοβούλιο, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπάρχουν θύματα.

Στην αστυνομική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι επιτόπου έχουν αναπτυχθεί ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις για να επιτρέψουν την υποχώρηση των αστυνομικών που έχουν αποκλείσει τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο, εάν δεχθούν επίθεση.

Ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσενιούκ, μιλώντας από το κτίριο του Κοινοβουλίου που βρίσκεται σε απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας δήλωσε ένοπλοι αστυνομικοί μπήκαν στον χώρο του Κοινοβουλίου, ωστόσο ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι στη συνέχεια  εξαναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν.

Συμπλοκές και μέσα στη Βουλή

Ταυτόχρονα, συμπλοκές ανάμεσα στους βουλευτές ξέσπασαν στον ουκρανικό κοινοβούλιο κατά την ανάπαυλα των εργασιών, καθυστερώντας τη συζήτηση για ενδεχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας.

Χάος επικράτησε στην αίθουσα των συνεδριάσεων όταν βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια για αρκετή ώρα. Μετά την αποχώρηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ρίμπακ συνεχίσθηκαν οι διαπληκτισμοί.

Σοκάρουν οι εικόνες από το Κίεβο

Την ίδια ώρα σε εικόνες που κατέγραψε ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης απεικονίζονται άνδρες, εμφανώς μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ο ένας εκ των οποίων ανοίγει πυρ με ένα ημιαυτόματο επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ εναντίον ενός στόχου που δεν φαίνεται, στο κέντρο του Κίεβου.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών του υπουργείου Εσωτερικών, τις Μπερκούτ, ότι άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες εναντίον τους σήμερα το πρωί.

Στο βίντεο που κατέγραψε και μετέδωσε το Radio Svoboda, το ουκρανικό παράρτημα του Radio Free Europe/Radio Liberty, απεικονίζονται πάνω από 10 άνδρες οι οποίοι φορούν μαύρες στολές, με ένα κίτρινο περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Μεταξύ τους βρίσκονται δύο με τη λέξη Μπερκούτ, στην ουκρανική γλώσσα, να διακρίνεται καθαρά στο πίσω μέρος της στολής τους.

Ένα μέλος της ομάδας κοιτά μέσα από τη διόπτρα του τουφεκιού ελεύθερου σκοπευτή που χειρίζεται πρηνηδόν. Δε διακρίνεται ωστόσο να πυροβολεί. Οι άνδρες έχουν πάρει θέσεις πίσω από σάκους που είχαν τοποθετηθεί ο ένας πάνω στον άλλο, όπως συνήθως κάνουν οι διαδηλωτές για να ανέβουν σε ένα οδόφραγμα.

Ένας άλλο μέλος της ομάδας φέρνει στον ώμο του ένα επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ και πυροβολεί δύο φορές εν ψυχρώ, πριν απομακρυνθεί με αργό βηματισμό. Ριπές όπλων αντηχούν.  Ο σκοπευτής δεν μοιάζει να διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο. Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των όπλων τους ευρισκόμενοι ωστόσο σε «νόμιμη άμυνα».

Οι εικόνες δεν επιτρέπουν να εξακριβωθεί εναντίον ποιου πυροβόλησε ο αστυνομικός ούτε πού ακριβώς έχει καταγραφεί το βίντεο, όμως το Radio Svoboda υποστηρίζει ότι έχει καταγραφθεί στην οδό Institutska, τη στιγμή που οι δυνάμεις ασφαλείας υποχωρούσαν έναντι των διαδηλωτών.

Δείτε Live εικόνα από το Κίεβο:

Στην εμβληματική πλατεία Μαϊντάν, η οποία έχει γίνει αγνώριστη από τα οδοφράγματα, τις εγκαταστάσεις και τις σκηνές των διαδηλωτών, τα τραγούδια και οι ομιλίες συνεχίζονταν ως αργά τη νύχτα.

"Το χειρότερο σενάριο που φοβόμασταν, δηλαδή το σενάριο ενός εμφυλίου πολέμου, είναι δυστυχώς πολύ πραγματικό", δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. "Συμφωνήθηκε με τον Γιανουκόβιτς ότι είναι έτοιμος να διεξαγάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, έτοιμος να δημιουργήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες και να αλλάξει το σύνταγμα ως το καλοκαίρι", πρόσθεσε χωρίς να κρύψει το σκεπτικισμό του. "Η εμπειρία μας, μας λέει πως οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται από την ουκρανική κυβέρνηση σπανίως τηρούνται", υπογράμμισε.

Παραιτήθηκε ο υπαρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου

Νωρίς το πρωί, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, υπέβαλε την παραίτησή του ο υπαρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Γιούρι Ντουμάνσκι, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την εμπλοκή του στρατού στην «εμφύλια σύγκρουση», γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ζωών τόσο στρατιωτικών, όσο και πολιτών.

Ο Γιούρι Ντουμάνσκι ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απόπειρες εμπλοκής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στις συγκρούσεις, μετά τις αιματηρές βιαιότητες στο κέντρο του Κιέβου. "Σήμερα εμπλέκουν το στρατό στην πολιτική κρίση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους πολιτών και στρατιωτών", δήλωσε ο στρατηγός Ντουμάνσκι στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5. "Αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου για να αποτρέψω την κλιμάκωση", τόνισε.

Την Τετάρτη είχε αντικατασταθεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της χώρας Βλαντίμιρ Ζαμάνα από τον ναύαρχο Βίκτορ Ιλίν, χωρίς ωστόσο να γίνουν ευρέως γνωστοί οι λόγοι της αλλαγής. Ο Ζαμάνα ανέλαβε πάντως το αξίωμα του αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας υπό τον πρόεδρο της χώρας.

Ρώσοι και Ουκρανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές σχετίζονται τόσο με τις πιέσεις, που δέχεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας από αξιωματούχους των νότιων και ανατολικών περιφερειών της χώρας «να επιβάλει την τάξη και να πατάξει τους εξτρεμιστές», όσο και με τον εκνευρισμό, που έχει προκληθεί στο αμερικανικό Πεντάγωνο, γιατί επί μία εβδομάδα τουλάχιστον ο αρχηγός του Τζον Κίρμπι δεν είχε κατορθώσει να συνομιλήσει με τους Ουκρανούς ομολόγους του.

Δεν υπάρχουν πλέον αποκλεισμοί δρόμων

Όλα τα συνοριακά περάσματα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας άνοιξαν σήμερα μετά την άρση του αποκλεισμού δρόμων από την ουκρανική πλευρά της μεθορίου, ανακοίνωσε η πολωνική υπηρεσία συνοριοφρουράς.

Οι Ουκρανοί είχαν αποκλείσει ορισμένους δρόμους που οδηγούν σε διασταυρώσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο  των εκτεταμένων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησής τους, προκαλώντας φόβους στην Πολωνία ότι οι ταραχές μπορεί να πλήξουν την εμπορική δραστηριότητα.

"Δεν υπάρχουν πλέον αποκλεισμοί δρόμων. Όλες τα σημεία διέλευσης με την Ουκρανία λειτουργούν κανονικά", δήλωσε η εκπρόσωπος της συνοριοφρουράς.

Ο οίκος S&P μείωσε το αξιόχρεο της Ουκρανίας

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's μείωσε το αξιόχρεο της Ουκρανίας, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες, μετά τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.

Η βαθμολογία της χώρας έπεσε κατά ένα επίπεδο, στο "CCC", το οποίο αντιστοιχεί σε μια χώρα η οποία βρίσκεται κοντά στη στάση πληρωμών και συνδυάζεται με αρνητική προοπτική, πράγμα που σημαίνει πως ο οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο νέας μείωσης του αξιόχρεου της Ουκρανίας.