X

Εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανούκοβιτς. Ουκρανοί διαδηλωτές δηλώνουν ότι κατέλαβαν το Προεδρικό Μέγαρο.

Ant1news



Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Χάρκοβο και αργότερα σήμερα αναμένεται τηλεοπτικό του διάγγελμα για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, δήλωσε στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ιντερφάξ η σύμβουλός του Άννα Γκέρμαν.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή, δήλωσε νωρίτερα  Βιτάλι Κλίτσκο εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Οι προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τις 25 Μαΐου, πρόσθεσε.

"Σήμερα εγκατέλειψε το Κίεβο", δήλωσε ο Κλίτσκο στην έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου το οποίο συζητά την πρόταση της αντιπολίτευσης που καλεί τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί.

"Εκατομμύρια Ουκρανοί βλέπουν μόνο μια επιλογή, τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές", πρόσθεσε ο Κλίτσκο σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5. Ο Κλίτσκο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δημοσιογράφοι είχαν εισέλθει χωρίς καμιά δυσκολία στην κατοικία του προέδρου, που συνήθως φρουρείται αυστηρά, σε προάστιο του Κιέβου.

"Ζητούμε τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών έως τις 25 Μαΐου", δήλωσε. "Το κοινοβούλιο οφείλει να υιοθετήσει απόφαση με την οποία να ζητεί από τον Γιανουκόβιτς να δώσει την παραίτησή του". 

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανούκοβιτς, ο Βολίντιμιρ Ρίμπακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου, μετά την παραίτηση Ρίμπακ, εξελέγη το «δεξί χέρι» της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ.Ο Τουρτσίνοφ εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με 288 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 450 ψήφων. «Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης» δήλωσε ο ίδιος λίγο μετά.

Ο Τουρτσίνοφ αντικαθιστά τον Βολοντίμιρ Ρίμπακ, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτησή του σήμερα το πρωί μετά την υπογραφή χθες της ειρηνευτικής συμφωνίας που προβλέπει σημαντικές πολιτικές υποχωρήσεις εκ μέρους του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από την πολιτική κρίση διάρκειας τριών μηνών που συνταράσσει την χώρα.

Παράλληλα, το κοινοβούλιο στην Ουκρανία διόρισε τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Αρσέν Αβάκοφ, στην θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών της χώρας μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.  Ο Αβάκοφ, στενός συνεργάτης της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο, εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου με 275 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 324 βουλευτών.

Ουκρανοί διαδηλωτές δηλώνουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ασκούν πίεση για την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.



"Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του", δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών. Πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του μεγάρου.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στην Ουκρανία, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν βρίσκεται στο Κίεβο.  

"Όλα είναι εντάξει μαζί του. Είναι στην Ουκρανία", τόνισε μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την άδεια και αφρούρητη κατοικία του Γιανούκοβιτς σε προάστιο του Κιέβου.

Το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN επικαλείται την Άννα Χέρμαν, μια βουλευτή προσκείμενη στον Γιακουνόβιτς, η οποία φέρεται να δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι στη βορειοανατολική πόλη Χαρκίφ, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την έξοδο από την κρίση.

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Ουκρανία με τους διαδηλωτές να παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο το βράδυ της Παρασκευής. Οι διαδηλωτές έλεγαν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες, παρά την υπογραφή συμφωνίας του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιακουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.