X

Υπερψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά Γιανουκόβιτς

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κήρυξε τον Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή εκλογών για την 25η Μαΐου.

Ant1news

Την πρόταση δυσπιστίας κατά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.

Νωρίτερα βέβαια ο Γιανουκόβιτς τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε ότι είναι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. "Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας φέρεται να δήλωσε πως ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει και βρίσκεται τώρα στην περιοχή Ντόνετσκ. «Προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο για τη Ρωσία αλλά στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων τον σταμάτησαν», φέρεται να δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, αντίπαλος του Γιανουκόβιτς, στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ο Γιανουκόβιτς κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο, όπου νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι βρίσκεται.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή, δήλωσε νωρίτερα ο Βιτάλι Κλίτσκο εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Οι προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τις 25 Μαΐου, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανούκοβιτς, ο Βολίντιμιρ Ρίμπακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Όσον αφορά στη Γιούλια Τιμοσένκο, αφέθηκε ελεύθερη από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν υπό φρούρηση σωφρονιστικών υπαλλήλων για το μεγαλύτερο διάστημα μετά την καταδίκη της το 2011.

Η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός, σκληρή αντίπαλος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, χαιρέτισε συγκεντρωμένους υποστηρικτές της μέσα από το αυτοκίνητο που την παρέλαβε από το νοσοκομείο στην νοτιοανατολική πόλη Χάρκοβο, όπως μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.