X

Το σχέδιο του Γιανουκόβιτς για να «τελειώσει» τους διαδηλωτές

Ο Γιανουκόβιτς είχε σχεδιάσει να περικυκλώσει την πλατεία Ανεξαρτησίας με ελεύθερους σκοπευτές.

Ant1news

Πριν την ανατροπή του ως πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χιλιάδες στρατιώτες προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις, εξαιτίας των οποίων τελικά αποχώρησε από την κυβέρνηση, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο έγγραφο που διέρρευσε στο Διαδίκτυο.  

Ουκρανοί δημοσιογράφοι «ξεσκονίζουν» χιλιάδες έγγραφα, τα οποία όπως ισχυρίζονται βρέθηκαν κοντά στην πολυτελή κατοικία του πρώην προέδρου, λίγο έξω από το Κίεβο, ενώ μερικά από αυτά έχουν ήδη διαρρεύσει στη δημοσιότητα μέσω Ίντερνετ.  

Αν και η αυθεντικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο πολιτικός Χενάντι Μοσκάλ, δημοσίευσε ένα ηλεκτρονικό έγγραφο στο οποίο αναφέρεται λεπτομερώς ένα σχέδιο για περικύκλωση της πλατείας Ανεξαρτησίας -το λίκνο της εξέγερσης- από ελεύθερους σκοπευτές που θα άνοιγαν πυρ κατά των διαδηλωτών. 

Σε αυτή την «επιχείρηση» θα εμπλέκονταν τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 22.000 αστυνομικοί, εφόσον είχε εγκριθεί το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με το έγγραφο. 

Ο Μοσκάλ, μέλος του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, είπε ότι δημοσίευσε το έγγραφο αυτό με σκοπό να ασκήσει πιέσεις στις νέες αρχές της Ουκρανίας και να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. 

Περισσότερα έγγραφα αναμένεται να δημοσιευτούν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στο Ρόιτερς Ουκρανός δημοσιογράφος.  

Τουλάχιστον 88 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών. Αρκετοί από αυτούς πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.  

Πλέον, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς καταζητείται επισήμως από την ουκρανική αστυνομία για μαζικές δολοφονίες. "Έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για μαζικές δολοφονίες ειρηνικών πολιτών. Ο Γιανουκόβιτς και άλλα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα γι’ αυτό καταζητούνται", δήλωσε χθες ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Σύμφωνα με τον Αβάκοφ ο Γιανουκόβιτς βρισκόταν μέχρι το βράδυ της Κυριακής στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας και μετακινείτο με αυτοκίνητο, ενώ όπως είπε αναχώρησε φορώντας κουκούλα από ιδιωτική κατοικία στην Κριμαία μαζί με συνεργάτη του προς άγνωστη κατεύθυνση. 

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να διαφύγει με ελικόπτερο στη Ρωσία αλλά τον σταμάτησαν, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχει καταφύγει σε ένα από τα σπίτια του στο Ντονέτσκ. 

Πούτιν και Ολάντ ανησυχούν

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την πολιτική κρίση στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου. 

Από το Παρίσι, το γραφείο του Ολάντ ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να πείσει τον Πούτιν να στηρίξει μια ειρηνευτική πολιτική μετάβαση στην Ουκρανία.  

Οικονομική βοήθεια με την στήριξη του ΔΝΤ επεξεργάζονται στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν μια σειρά από επιλογές για τη στήριξη της Ουκρανίας, σε συντονισμό με τους εταίρους τους, που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ένα οικονομικό πρόγραμμα με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτείνοντας ένα πακέτο δανείου για το Κίεβο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει διμερή κεφάλαια.  

«Οι προσπάθειές μας γίνονται για να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο για την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, καθώς αυτή  προβαίνει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα στη χώρα», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι. «Αυτές οι προσπάθειες και η στήριξη μπορούν να συμπληρώσουν ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, ωστόσο όλα αυτά είναι μέρος των εν εξελίξει συζητήσεων».