X

Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στην Ουκρανία

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η Ουκρανία, όπου ο Γιανουκόβιτς παραπέμπεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ενώ δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν στη Σεβαστούπολη.

Ant1news

Οι διάφορες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες προσπαθούν να ισχυροποιήσουν το ρόλο τους στη νέα τάξη πραγμάτων, έχοντας ανοιχτή γραμμή άλλες με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες με τη Ρωσία.

Το Κοινοβούλιο προχώρησε πάντως σε μία ακόμη κίνηση απομόνωσης του ανατραπέντα Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ψηφίζοντας υπέρ της παραπομπής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Η απόφαση ελήφθη μετά την αποκάλυψη μυστικών εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία ο Γιανουκόβιτς σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χιλιάδες στρατιώτες για να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Κίεβο.

Τεθωρακισμένα στάθμευσαν στη Σεβαστούπολη

Δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν στη Σεβαστούπολη, τη φιλορωσική πόλη στα νότια της Ουκρανίας όπου περίπου 500 διαδηλωτές υπερασπίστηκαν θερμά την υποψηφιότητα ενός Ρώσου πολίτη για την θέση του δημάρχου της πόλης. Ένα άρμα μάχης είναι ορατό στην περιοχή όπου βρίσκεται η ναυτική βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ένα άλλο στον περίβολο του πολιτιστικού κέντρου «Οίκος της Μόσχας», στο κέντρο της πόλης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένας εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν εκεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Περίπου 500 φιλορώσοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στον «Οίκο της Μόσχας» για να απαιτήσουν την τοποθέτηση του Αλεξέι Τσάλι, ενός Ρώσου πολίτη, στην θέση του δημάρχου της πόλης.  «Είμαστε ειρηνικοί διαδηλωτές, τουλάχιστον προς το παρόν» φώναξε ένας από το πλήθος, ο Αλεξάντερ Σινιάβσκι, ενώπιον των άλλων διαδηλωτών.

Στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας, περίπου 500 φιλορώσοι πολίτες διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το τοπικό κοινοβούλιο απαιτώντας μεγαλύτερη αυτονομία.  «Θα παλέψουμε για την αυτονομία μας (. . .). Οι νεοναζί δεν θα περάσουν στην Κριμαία» δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου, Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ.  «Οι κάτοικοι της Κριμαίας έχουν εξοργιστεί από το γεγονός ότι η νέα ηγεσία τους αγνοεί» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Ανατόλι Μογκουίλεφ από την πλευρά του κάλεσε τους κατοίκους της χερσονήσου να «απέχουν από διακηρύξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τραγωδία» και σε ανθρώπινα θύματα.

Ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Δούμας υπεύθυνος για τις σχέσεις με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, έφθασε σήμερα στη Συμφερόπολη απ' όπου δήλωσε: «Εκτιμάμε ότι ο Γιανουκόβιτς παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας». «Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» προσέθεσε ο ίδιος.

Ανησυχία Τουρτσίνοφ για τις αποσχιστικές τάσεις

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις «ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων» και τις απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στην Κριμαία, όπου ζει κυρίως ρωσόφωνος πληθυσμός.

Ο Τουρτσίνοφ κάλεσε «τα σημαντικότερα υπουργεία και υπηρεσίες» του ουκρανικού κράτους για να συζητηθεί το ζήτημα της Κριμαίας μετά τις διαδηλώσεις στη νότια χερσόνησο εναντίον των ηγετών που ανέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο έπειτα από την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ένας ρωσόφωνος δήμαρχος διορίστηκε στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ρωσόφωνοι στην περιοχή διαδήλωσαν επιδεικνύοντας εχθρότητα έναντι των νέων αρχών στην πρωτεύουσα. «Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε (. . .) πώς να μην επιτρέψουμε (να υπάρξουν περαιτέρω) ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων και απειλές στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την τιμωρία των ανθρώπων που είναι ένοχοι για αυτές», ανέφερε το γραφείο του Τουρτσίνοφ σε μια γραπτή ανακοίνωσή του. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις. Σε τέτοιες συναντήσεις στο παρελθόν συμμετείχαν στελέχη των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, οι επικεφαλής των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ασφαλείας καθώς και των μυστικών υπηρεσιών.

Στην Κριμαία έχουν αρχίσει να ακούγονται πλέον ανοιχτά φωνές που τάσσονται υπέρ κινήσεων με σκοπό την απόσχιση από την Ουκρανία. Η χερσόνησος ήταν ρωσικό έδαφος πριν υπαχθεί το 1954 στην δικαιοδοσία της Ουκρανίας, η οποία ήταν τότε, όπως και η Ρωσία, μέρος της σοβιετικής ένωσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών στην Κριμαία μιλάει τη ρωσική γλώσσα και η περιοχή διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ορισμένοι ρωσόφωνοι έχουν αρχίσει να σχηματίζουν παραστρατιωτικές ομάδες εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ενόχλησή τους για τις πολιτικές μεταβολές στο Κίεβο.

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ένας από τους ηγέτες των κομμάτων που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και πλέον αποτελούν τη νέα εξουσία δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Σεβαστούπολη είναι πολύ περίπλοκη. Καλούμε τους Ρώσους εταίρους μας να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους».

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης και Ρώσοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν τη νέα ηγεσία στο Κίεβο ως μια ομάδα εθνικιστών που κατέλαβε την εξουσία και εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση. Το Κρεμλίνο πάντως δεν αντιδρά στις εκκλήσεις να επέμβει.