X

Παραμένει θολό το τοπίο για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία

Εξαιρετικά αβέβαιη παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου οι διάφορες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες προσπαθούν να ισχυροποιήσουν το ρόλο τους στη νέα τάξη πραγμάτων.

Ant1news



Κάποιες από τις ομάδες αυτές έχουν ανοιχτή γραμμή με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες με τη Ρωσία, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει τη νέα ηγεσία στην Ουκρανία.

Με φόντο την παραπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και εν μέσω αποσχιστικών τάσεων σε ρωσόφωνες περιοχές, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ανέφερε ότι η Ουκρανία περνάει μια «ασυνήθιστη μετάβαση» και οι εξελίξεις στη χώρα δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένα σενάριο Δύσης εναντίον Ανατολής. 

Δεν πρόκειται για το αν η Ουκρανία θα επιλέξει τη Ρωσία, τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα, αλλά για το δικαίωμα των Ουκρανών να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους, υπογράμμισε ο Τζον Κέρι από την Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και άλλες χώρες «για να βεβαιωθούν ότι από αυτή την ημέρα θα υπάρχει ειρήνη στη χώρα». 

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία «αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την κατάσταση», τόνισε από πλευράς του ο Ουίλιαμ Χέιγκ. «Πρόκειται για τα δικαιώματα ενός ελεύθερου λαού και μιας ελεύθερης δημοκρατικής Ουκρανίας να πάρει της δικές της αποφάσεις», πρόσθεσε.