X

Στο χείλος του γκρεμού η Ουκρανία - ασκήσεις πολέμου στη Ρωσία

Στην άβυσσο της διχοτόμησης βυθίζεται η Ουκρανία, με την ρωσόφωνη Κριμαία να βαδίζει στο δρόμο της απόσχισης και τη Ρωσία να ξεκινά ασκήσεις πολέμου.

Ant1news



Την ώρα που η νέα πολιτική ηγεσία στο Κίεβο ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, τον έλεγχο της πρωτεύουσας έχουν αναλάβει ακροδεξιοί πολιτοφύλακες που αμφισβητούν τις ικανότητες των πολιτικών της αντιπολίτευσης που ανέλαβαν να κινήσουν τα νήματα της εξουσίας, μετά την ανατροπή του προέδρου και καταζητούμενου πλέον για μαζικές δολοφονίες Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Ρωσόφωνοι διαδηλώνουν στην Κριμαία, διεκδικώντας την απόσχιση της χερσονήσου, και έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος φιλοευρωπαίων διαδηλωτών έξω από το τοπικό κοινοβούλιο της πρωτεύουσας της περιοχής. Οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές κατέβασαν τη ρωσική σημαία που είχαν υψώσει νωρίτερα οι Ρωσόφωνοι διαδηλωτές που θέλουν να αποσχιστεί η Κριμαία, καθώς υποστηρίζουν ότι η νέα ηγεσία του Κιέβου ότι άρπαξε την εξουσία με πραξικόπημα.

Περίπου 2.000 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς Τάταροι που κατάγονται από τη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο φιλοευρωπαϊκό κίνημα της Πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου που ανέτρεψε τον Γιανουκόβιτς μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.

Η Κριμαία ήταν το "δώρο" του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ στην Ουκρανία το 1954 και παραμένει μέχρι και σήμερα η μοναδική περιοχή της Ουκρανίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσικής καταγωγής και ένα μέρος του στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη. Καθώς θεωρείται ο τελευταίος ισχυρός προμαχώνας της νέας, φιλορωσικής αντιπολίτευσης στη μετά τον Γιανουκόβιτς εποχή, οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας εκφράζουν ανησυχία για τις αποσχιστικές τάσεις που εμφανίζονται στην περιοχή.

Οι Τάταροι διαδηλωτές κρατούσαν μια γαλάζια σημαία και επαναλάμβαναν το σύνθημα "Κάτω η συμμορία", που κυριάρχησε και στις διαδηλώσεις του Κιέβου. Απέναντί τους, οι φιλορώσοι ανταπαντούσαν ότι "η Κριμαία είναι ρωσική".

Ο ηγέτης των Τάταρων Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ο οποίος πήγε να χαιρετίσει το πλήθος αλλά γιουχαΐστηκε από τους φιλορώσους διαδηλωτές, δήλωσε στο Ρόιτερς: "Θυμόμαστε τι έκαναν οι Ρώσοι σ' εμάς τους Τάταρους. Σήμερα, εξαιτίας τους, είμαστε μειονότητα στην πατρίδα μας (. . .). Έχουμε πολεμήσει περισσότερες φορές στο πλάι των Ουκρανών παρά εναντίον τους και είμαστε πιστοί σ' αυτούς".



Παράλληλα, διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της Δύσης έβγαλαν το Σοβιετικό Αστέρι από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ενώ από τα οδοφράγματα δε λείπει και ο χορός.

Πολεμικές ασκήσεις στη Ρωσία με εντολή Πούτιν

Εν μέσω της αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία, η Ρωσία με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκινά ασκήσεις για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων στη δυτική και κεντρική Ρωσία, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αν και για την ώρα έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σταλεί ρωσική στρατιωτική αποστολή στη χώρα.

«Σύμφωνα με μια διαταγή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας οι δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Διοίκησης τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας στις 14:00 (12:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο μια ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Ο τελευταίος διευκρίνισε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις και θα τερματιστούν την 3η Μαρτίου, ενώ σε αυτά θα πάρουν μέρος και δυνάμεις οι οποίες εδρεύουν στην κεντρική Ρωσία.

Ο Πούτιν δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για την κρίση στην Ουκρανία μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το Σαββατοκύριακο, έπειτα από την πολύμηνη πολιτική αναταραχή την οποία πυροδότησε η απόφασή του να υπαναχωρήσει από τις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντ' αυτών να εμβαθύνει τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Το Ιντερφάξ μετέδωσε ότι η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας, η Βαλεντίνα Ματβιένκο, δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν προτίθεται να κάνει χρήση ισχύος.

Την "κατηγορηματική καταδίκη" του "εθνικιστικού και νεοφασιστικού" αισθήματος στη δυτική Ουκρανία ζήτησε παράλληλα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ο Λαβρόφ τόνισε ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να καταδικάσει τις απόπειρες εθνικιστών να απαγορεύσουν τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία. 

"Ο Λαβρόφ κάλεσε τον ΟΑΣΕ να καταδικάσει με αποφασιστικότητα την άνοδο του εθνικιστικού και νεοφασιστικού αισθήματος στη δυτική χώρα, (να καταδικάσει) τις εκκλήσεις για απαγόρευση τις ρωσικής γλώσσας, τη μετατροπή του ρωσόφωνου πληθυσμού σε "μη-πολίτες" και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης", τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η διπλωματία της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εξτρεμιστές στην Ουκρανία «επιβάλλουν τη δική τους θέληση» και ανακινούν τις θρησκευτικές εντάσεις μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την προεδρία, καθώς υπάρχουν στη χώρα αυτή βαθιές αντιθέσεις ανάμεσα σε χριστιανικές εκκλησίες.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ότι ιερείς και ιδιοκτησίες που συνδέονται με την -προσκείμενη στη Μόσχα- Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχουν αντιμετωπίσει απειλές και προειδοποίησε πως οι εντάσεις οι οποίες έχουν ανακινηθεί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα «ακόμα μεγαλύτερο σχίσμα στην ουκρανική κοινωνία». 

Ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων ο Τουρτσίνοφ - ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ανέλαβε και καθήκοντα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της προεδρίας.  

Όσο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θα ανακοινωθεί απόψε στη Μαϊντάν, την κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές, όπως ανακοίνωσε ένας βουλευτής. Η ανακοίνωση θα γίνει στις 19.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) ενώπιον των διαδηλωτών που βρίσκονται στην πλατεία Ανεξαρτησίας τους τελευταίους τουλάχιστον τρεις μήνες,  ανακοίνωσε ο βουλευτής Βαλέρι Πάτσκαν στην ιστοσελίδα του κόμματός του Udar. 

Πριν ανακοινωθεί δημόσια, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της Μαϊντάν, το πολιτικό σχήμα που συγκεντρώνει τα κόμμα της αντιπολίτευσης, τα μέλη της κοινωνίας πολιτών και τις ριζοσπαστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τον βουλευτή. Το Udar είναι το κόμμα του Βιτάλι Κλίτσκο, πρωταθλητή πυγμαχίας που έγινε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Διάλυση των ειδικών δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών

Νωρίτερα, ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας μέσω του Facebook, ανακοίνωσε τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών, των Μπερκούτ, που αποτελούσαν το φόβο των διαδηλωτών. "Οι Μπερκούτ δεν υπάρχουν πια. Υπέγραψα το υπ' αριθμόν 144 διάταγμα με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2014 για τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας Μπερκούτ", έγραψε ο Αρσέν Αβάκοφ.

Οι Μπερκούτ ήταν η αιχμή του δόρατος της καταστολής των διαδηλώσεων στην Ουκρανία και σε φωτογραφίες εμφανίζονται να πυροβολούν τα πλήθη με πραγματικές σφαίρες.

Τουλάχιστον 82 άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου 10 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο.

Έφοδος στα γραφεία του Γιανουκόβιτς

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν ερευνες σήμερα στα γραφεία του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και άλλα κτίρια στη χώρα, περιλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας, στο πλαίσιο της έρευνας εναντίον του αναπεμφθέντος προέδρου που κατηγορείται για προμελετημένες ανθρωποκτονίες, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας. 

«Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας (…) έχουν διεξαχθεί έρευνες στην προεδρία, στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας, την κεντρική τράπεζα και την πρώην κατοικία του Γιανουκόβιτς», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας.

Εκτός από τον Γιανουκόβιτς στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο πρώην προσωπάρχης του Γιανουκόβιτς Αντρέι Κλιούγεφ ερευνώνται για την εμπλοκή τους στις δολοφονίες διαδηλωτών στη διάρκεια των τρίμηνων ταραχών που συγκλόνισαν την Ουκρανία.

Επιπλέον,, η Ουκρανία θα απευθύνει άμεσα σε διεθνείς οργανισμούς επίσημα αιτήματα βοήθειας για να εντοπίσει τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των συνεργατών του, όπως δήλωσε ο ασκών χρέη γενικού εισαγγελέα.

Εξαπολύοντας κατηγορίες κατά του Γιανουκόβιτς και των συνεργατών του ότι έχουν κλέψει «όχι εκατομμύρια, αλλά δισεκατομμύρια» δολάρια, ο Όλεγκ Μαγκνίτσκι ανέφερε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς ότι θα εξεταστούν όλες οι μεγάλες εμπορικές συμφωνίες που συνήφθησαν όσο ήταν στην εξουσία ο πρώην πρόεδρος. «Θα εξετάσουμε τα πάντα: όλα τα σχέδια του πρώην καθεστώτος (…) Διενεργούμε τους ελέγχους αυτούς γιατί όλες οι δραστηριότητες του πρώην καθεστώτος βασίζονταν στην πλήρη διαφθορά», υπογράμμισε ο Μαγκνίτσκι. 

Μειώθηκαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία μείωσε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών, αλλά και θεμάτων πληρωμής του φυσικού αερίου, όπως ανέφερε ο προσωρινός υπουργός Ενέργειας της χώρας Έντουαρντ Σταβίτσκι , σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Η ουκρανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz μείωσε δραστικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom στα 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από τις 24 Φεβρουαρίου από τα 147 εκατομμύρια, σημείωσαν χθες πηγές της ρωσικής βιομηχανίας. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η μείωση των εισαγωγών από τη Naftogaz ξεκίνησε σταδιακά από την 1η Φεβρουαρίου.

Η κρίση στην Ουκρανία, η οποία κατέληξε στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την  ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση, τροφοδότησε την ανησυχία μήπως η Μόσχα χρησιμοποιήσει τη διέλευση του φυσικού αερίου και τις τιμές ως μοχλό πίεσης προς τη γείτονά του.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ άφησε να εννοηθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες μειώθηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας τον Δεκέμβριο, είναι πιθανόν να αυξηθούν. Η Ουκρανία καταναλώνει περί τα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  φυσικού αερίου ετησίως και περισσότερο από το ήμισυ εισάγεται από τη Ρωσία. Η Gazprom εξήγαγε 161,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο.

Εκπρόσωπος της Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει τον όγκο των εισαγωγών της Naftogaz, όμως διαβεβαίωσε ότι η διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν έχει επηρεασθεί. Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία συμφώνησε να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου για το Κίεβο στα 268,50 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, μία μείωση της τιμής κατά το ένα τρίτο από 400 δολάρια που πλήρωνε η Ουκρανία από το 2009. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου επανεξετάζονται κάθε τρίμηνο.

Ο προσωρινός υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Έντουαρντ Σταβίτσκι δήλωσε προχθές ότι το Κίεβο κατέβαλε μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια του χρέους της για το φυσικό αέριο στη Ρωσία που ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2013 και 2014.