X

Άνοιξε για λίγους κι εκλεκτούς το σπήλαιο της Αλταμίρα

Το προϊστορικό σπήλαιο της Αλταμίρα στην Καντάβρια της Βόρειας Ισπανίας, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό-δοκιμαστικά, έπειτα από 12 χρόνια.

Ant1news

Για λίγους κι εκλεκτούς άνοιξε τις πύλες του ξανά, μετά από 12 χρόνια η «Καπέλα Σιστίνα της παλαιολιθικής τέχνης», όπως χαρακτηρίζεται το προϊστορικό σπήλαιο της Αλταμίρα, εξαιτίας των πλούσιων τοιχογραφιών του.

Οι πρώτοι που το επισκέφθηκαν ήταν πέντε ηλικιωμένοι Ισπανοί, οι οποίοι κέρδισαν αυτή τη μοναδική εμπειρία μετά από κλήρωση.

Οι τοιχογραφίες, ηλικίας 18.000 ετών, θα γίνουν έτσι επισκέψιμες για μία φορά την εβδομάδα έως και τον Αύγουστο, προσφέροντας στοιχεία σε επιστημονική ομάδα που μελετά τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρουσίας στον ιδιαίτερα ευαίσθητο υπόγειο χώρο.

Αν η επιτροπή αποφανθεί ότι οι επισκέπτες δεν επηρεάζουν αρνητικά τις τοιχογραφίες, το σπήλαιο θα ανοίξει και πάλι στο κοινό.

Μοναδικές τοιχογραφίες «στολίζουν» το σπήλαιο

Το σπήλαιο, ανακαλύφθηκε το 1868, και δεχόταν τη δεκαετία του 1970 περισσότερους από 170.000 επισκέπτες τον χρόνο. Ωστόσο το 1977 οι ειδικοί αναγκάστηκαν να κλείσουν το σπήλαιο για το κοινό εξαιτίας του μικροκλίματος που δημιούργησε η ανθρώπινη παρουσία και απειλούσε τις τοιχογραφίες.



Το 1982, το σπήλαιο έγινε πάλι επισκέψιμο, αν και ο ετήσιος αριθμός επισκεπτών περιορίσθηκε σε 8.000.  Το 2002, το σπήλαιο της Αλταμίρα έκλεισε και πάλι, μετά τον εντοπισμό μικροοργανισμών που είχαν μολύνει τα τοιχώματα.

Τους τελευταίους 18 μήνες, διεθνής ομάδα επιστημόνων πραγματοποιεί μελέτη γύρω από τις επιπτώσεις της θερμοκρασιακής αυξομοίωσης και του τεχνητού φωτός πάνω στις τοιχογραφίες.