X

Ένοπλοι σε αεροδρόμια της Κριμαίας και φήμες για ρωσική επέμβαση

Σε μία χαοτική κατάσταση έχει βυθιστεί η Ουκρανία, με τα βλέμματα να στρέφονται στην Κριμαία, όπου έχουν καταληφθεί αεροδρόμια εν μέσω καταγγελιών για ρωσική εισβολή ενόπλων δυνάμεων.

Ant1news




Ένοπλοι κατέλαβαν την Παρασκευή το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, στην Κριμαία, όπου έχει κλιμακωθεί η ένταση, ενώ η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική χερσόνησο και ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα συνεδριάσει εκτάκτως το βράδυ. Ο ρωσικός στόλος, πάντως, αρνείται ότι έχει εμπλακεί.

Μια ομάδων ενόπλων ανδρών έχει καταλάβει τον διάδρομο προσγείωσης στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές. «Περίπου 400 άνθρωποι βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Μπελμπέκ αυτήν τη στιγμή. Έχουν καταλάβει έναν διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και όλες οι πτήσεις έχουν διακοπεί», δήλωσαν οι πηγές αυτές στο πρακτορείο.

Οι ένοπλες ομάδες έκαναν την εμφάνισή τους στο Μπελμπέκ, το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κριμαίας, νωρίς το πρωί σήμερα. Αρχικά, όμως, είχαν παραμείνει έξω από το χώρο του αεροδρομίου, φυλώντας την περίμετρό του.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, η Ukrainian International, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης από ενόπλους. Προηγουμένως, το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας δεν επιτρέπεται η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Κίεβο.

Ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου υποστήριξε ωστόσο ότι μόνο μία πτήση από το Κίεβο παρουσίασε "καθυστέρηση" όμως όλες οι άλλες πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη εκτελούνται κανονικά χωρίς προβλήματα.

Την ίδια ώρα, ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα εδρεύει στη γειτονική Σεβαστούπολη, ωστόσο, η Μόσχα διαψεύδει ότι δικές της δυνάμεις έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο. Νωρίτερα, η ουκρανική συνοριοφρουρά είχει ανακοινώσει ότι πάνω από δέκα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα προερχόμενα από τον ρωσικό εναέριο χώρο εισήλθαν σε αυτόν της Ουκρανίας και πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τμήματα της περιοχής της Κριμαίας.

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας απηύθυνε επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της και οι ένοπλες δυνάμεις της παραβίασαν τους όρους μιας συμφωνίας που διέπει την ενοικίαση των βάσεων της Κριμαίας στον Στόλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα. Το ουκρανικό ΥΠΕΞ, πάντως, δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξάλλου ένας ανταποκριτής του Ρόιτερς μετέδωσε ότι μια μονάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων εμποδίστηκε να κινηθεί από Ρώσους στρατιωτικούς κοντά στην Σεβαστούπολη, όπου ελλιμενίζεται μέρος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ΠΝ.


Προειδοποιήσεις και ερωτήματα των ΗΠΑ στη Ρωσία

Με φόντο τις καταγγελίες αυτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και έθεσαν ερωτήματα για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία τεθωρακισμένων ρωσικών οχημάτων και στρατιωτών σε περιοχές της Ουκρανίας. 

«Θέσαμε το θέμα των αεροδρομίων, των τεθωρακισμένων οχημάτων, του (στρατιωτικού) προσωπικού σε διάφορα μέρη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μολονότι μας είπαν ότι δεν παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία (της Ουκρανίας) και δεν σκοπεύουν να το κάνουν, κατέστησα σαφές ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρερμηνευτεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι υπάρχουν ήδη πολλές εντάσεις και είναι σημαντικό για όλους να προσέχουν ιδιαίτερα να μην πυροδοτήσουν την κατάσταση και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε στον Κέρι ότι είναι αναγκαίο να χαλιναγωγηθούν οι «ακραίοι ριζοσπάστες» και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των ουκρανικών περιοχών στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε και πάλι την έκκλησή του για εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σύμφωνα με τον Κέρι, ο Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

Μετά την αποπομπή του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς η Μόσχα κατηγορεί τη νέα ουκρανική ηγεσία ότι παραβιάζει τη συμφωνία αυτή και αγνοεί τα συμφέροντα των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας.

Παράλληλα, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έκανε σήμερα την πρώτη εμφάνισή του μετά την ανατροπή του, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου από πόλη της Ρωσίας, κατά την οποία κατήγγειλε ότι η εξουσία στην Ουκρανία κατελήφθη από φασιστικές δυνάμεις. 

Οι νέες ουκρανικές αρχές, ωστόσο, ξεκίνησαν τη διαδικασία για να ζητήσουν την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τη Ρωσία, αφού ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίστηκε σήμερα, για πρώτη μετά από μία εβδομάδα, και έδωσε συνέντευξη Τύπου από μια ρωσική πόλη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Ο Γιανουκόβιτς καταζητείται στην Ουκρανία για μαζικές δολοφονίες, μετά το θάνατο περίπου 100 ανθρώπων σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τις τρίμηνες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.



Όσο διαρκεί η ένταση στην Κριμαία και γενικότερα η σύγχυση στο πολιτικό σκηνικό της Ουκρανίας, οι ομογενείς ανησυχούν για το μέλλον τους στην περιοχή. Οι προξενικές αρχές εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν ότι το ελληνικό στοιχείο είναι απολύτως ασφαλές, δεν έχει καταγραφεί καμία κίνηση εναντίον τους, αλλά σε κάθε περίπτωση βρίσκονται σε επιφυλακή.