X

Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου πάνω από την Κριμαία

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και την περιοχή της Κριμαίας, όπου επίσημα πλέον η Μόσχα στέλνει ρωσικά στρατεύματα.

Ant1news



Η Άνω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε το απόγευμα το επίσημο αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή της Κριμαίας, απόφαση που προκάλεσε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας και έχει σημάνει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέδωσε σχετικά το πρακτορείο Ιντερφάξ. Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Επιπλέον, με φόντο το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον με αφορμή την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, η Άνω Βουλή ζήτησε από τον Πούτιν την ανάκληση του πρεσβευτή της Ρωσίας από την Ουάσινγκτον.

Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια «κόκκινη γραμμή» και «ταπείνωσε τον ρωσικό λαό» όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει «κόστος» για τη Μόσχα.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του σχετικού αιτήματος που θα υποβληθεί στον πρόεδρο Πούτιν. Μένει να φανεί πως θα αντιδράσει ο Αμερικανός πρόεδρος και οι ΗΠΑ, που έχουν προειδοποιήσει ανοιχτά τη Ρωσία ότι μία εισβολή στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες.

Πάντως, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, δήλωσε ότι η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο».

Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι το Κρεμλίνο ελπίζει πάντα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί.  Ο πρόεδρος «φυσικά θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη του την εξέλιξη της κατάστασης. Πρέπει να ελπίζουμε ότι η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί σύμφωνα με το σενάριο που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη με μια απειλή εναντίον των Ρώσων της Κριμαίας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα. «Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δεν σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα», είπε ο Καράσιν.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας

Την ίδια ώρα και μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις, ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας από τον Τουρτσίνοφ έγινε μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να ζητήσει την έγκριση της Άνω Βουλής της Ρωσίας για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.



Από πλευράς του ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έκανε έκκληση σήμερα για «γενική κινητοποίηση» του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η «ρωσική επιθετικότητα».

«Το κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κλίτσκο, ο οποίος ζήτησε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.

Προηγουμένως και λίγο πριν η Άνω Βουλή της Ρωσίας εγκρίνει την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, ο Κλίτσκο είχε δηλώσει ότι στη χερσόνησο δεν υπάρχει κάποια «σύγκρουση» μεταξύ των κατοίκων και ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί αγωνίζονται για τις αξίες της Δύσης. Σημείωσε επίσης ότι η διεθνής βοήθεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη χώρα του.

Συναγερμός στη διεθνή κοινότητα

Με ιδιαίτερα ανησυχία παρακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις η διεθνής κοινότητα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην Ουκρανία. Πολλοί ευρωπαίοι ηγετές έχουν επικοινωνήσει από χθες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έχουν απευθύνει έκκληση για πολιτικό διάλογο και ειρηνικές συνομιλίες, όμως τα πράγματα δείχνουν να πέρνουν και επίσημα πολεμική τροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται ότι θα συνεδριάσουν και πάλι εντός των επόμενων ημερών με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει απόψε για δεύτερη φορά για να εξετάσει την εκρηκτική κατάσταση στην Ουκρανία.