X

Σε ετοιμότητα για μάχη οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας

Ένα βήμα πριν την πολεμική σύγκρουση βρίσκονται Ρωσία και Ουκρανία, μετά την έγκριση στη Μόσχα για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

Ant1news



Μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, που εξέτασε την κατάσταση έπειτα από την κίνηση της Μόσχας να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, το Κίεβο έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση μάχης και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο. 

Μετά από μία μαραθώνια συνάντηση τριών και πλέον ωρών με τους αρχηγούς ασφαλείας και άμυνας, ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη ρωσική επίθεση - όπως τη χαρακτήρισε - εναντίον της χώρας του.

Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, που εμφανίστηκε στο πλευρό του Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να τα ανακατευθύνει στη βάση της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κάλεσε το Κρεμλίνο σε συνομιλίες.

«Η στρατιωτική επέμβαση θα συνιστούσε την έναρξη του πολέμου και τον τερματισμό οποιασδήποτε μορφής σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», ανέφερε ο Γιατσένιουκ στους δημοσιογράφους.  

Παράλληλα, ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκατάστασεων και των στρατηγικών θέσεων της χώρας. Το Κίεβο ζήτησε ταυτόχρονα κατά τη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη βοήθεια των ΗΠΑ και των άλλων μελών του ΣΑ ώστε να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Από πλευράς τους, οι Ουκρανοί εθνικιστές κάλεσαν σε «γενική κινητοποίηση», ζητώντας από τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ να θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται «σε εμπόλεμη κατάσταση».

Την ίδια ώρα, δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πλοία εντοπίστηκαν να πλέουν ανοιχτά των ουκρανικών ακτών κοντά στη Σεβαστούπολη, παραβιάζοντας τη συνθήκη που έχει υπογραφεί για τη χρήση της ναυτικής βάσης από τη Μόσχα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα δύο πλοία, που ανήκουν στο ρωσικό στόλο της Βαλτικής, κατέπλευσαν σε έναν κόλπο στη Σεβαστούπολη, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί ήδη σε στρατηγικές θέσεις στην περιοχή της Κριμαίας, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι ταραχές, πάντως, απλώνονται και εκτός της Κριμαίας, καθώς η φιλορωσική ανατολική Ουκρανία ξεσηκώνεται κατά της προσωρινής κυβέρνησης. Συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σάββατο στο Χάρκοβο, όπου διαδήλωσαν χιλιάδες φιλορώσοι, ενώ περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές κατέβηκαν και στους δρόμους του Ντονέτσκ, για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στις νέες αρχές του Κιέβου.

Στην Ουκρανία στραμμένη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών έχουν σημάνει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα, που παρακολουθεί με αγωνία την κατάσταση. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί εξωτερική επέμβαση», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ενώ την εντονη ανησυχία τους εξέφρασαν επίσης η Αγκελα Μέρκελ και ο Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ο οποίος γνωστοποίησε ότι θα προσπαθήσει άμεσα να έρθει σε επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν εκτάκτως για το θέμα και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια ώρα το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Μόσχας είναι ψυχροπολεμικό.