X

Προστασία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά η Ουκρανία

Την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά η Ουκρανία, προκειμένου να την προστατέψει από τη Ρωσία.

Ant1news



Κατά τη νέα αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Κίεβο ζήτησε από τις ΗΠΑ και τα άλλα μέλη του ΣΑ να βοηθήσουν τη χώρα ώστε να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα, μετά την έγκριση στη Ρωσία για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας. 

«Μπορούμε να τερματίσουμε την επέκταση αυτής της επιθετικότητας», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Γιούρι Σεργκέγιεφ, στους δημοσιογράφους, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας υποστήριξε ότι η ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα παραβιάζει τη συνθήκη του 1994 για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ζήτησε από τα υπόλοιπα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματική τους ισχύ προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα. 

«Τώρα αυτό που κάνουμε είναι να απευθυνόμαστε στους άλλους εγγυητές (της κυριαρχίας της Ουκρανίας)- τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα για να εφαρμόσουν τις εγγυήσεις τους», δήλωσε ο Σεργκέγιεφ, τονίζοντας ότι «υπάρχει ακόμη η πιθανότητα οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μιλήσουν με τον (Ρώσο) πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν και να αποτρέψουν… την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης αυτής».

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεσίρκι, ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Πούτιν τηλεφωνικά. «Ο γενικός γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του για τον πλήρη σεβασμό και την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Νεσίρκι, ενώ προηγουμένως είχε ο γγ του ΟΗΕ είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Διπλωμάτες που μίλησαν στο Ρόιτερς, ανέφεραν ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες υπήρξε μία έντονη συζήτηση για το εάν έπρεπε να υπάρξει μία δημόσια συνεδρίαση, όπως οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές αντιπροσωπείες ζητούσαν, ή να παραμείνει κεκλεισμένων των θυρών, όπως επιθυμούσε η Ρωσία.

Στη διεθνή κοινότητα έχει σημάνει συναγερμός για τις εξελίξεις. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, διεμήνυσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί εξωτερική επέμβαση».

Αναπτύσονται στο έδαφος της Κριμαίας τα ρωσικά στρατεύματα

Νωρίτερα και πριν την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Κριμαίας.  «Ξεκίνησαν την εισβολή στην Κριμαία πριν από λίγες ημέρες και τώρα ο αριθμός τους (των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων) είναι μεγάλος», τόνισε σχετικά ο Σεργκέγιεφ.

«Παραβίασαν τον εναέριο χώρο, μετέφεραν περισσότερους στρατιώτες με στρατιωτικά αεροσκάφη, έχουν αποκλείσει όλες τις στρατιωτικές μονάδες που η Ουκρανία έχει αναπτύξει εκεί, τους συνοριοφύλακες, όλα τα πλοία έχουν αποκλειστεί», πρόσθεσε.

Την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή των 15 κρατών μελών, τη δεύτερη που συγκλήθηκε σε διάσημα 24 ωρών, είχε ζητήσει η Βρετανία μετά την απειλή στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας. 

«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση αυτή, ειδικά για τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών. Γι' αυτό ακριβώς ζητήσαμε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση για να προσπαθήσουμε να μάθουμε ποια δικαιολογία υποστηρίζει ότι έχει η Ρωσία για τα μέτρα που έλαβε», διευκρίνισε ο Βρετανός πρέσβης Λίαλ Γκραντ, προσερχόμενος στην αίθουσα της συνεδρίασης. 

Ο πρεσβευτής της Αυστραλίας, Γκάρι Κουίνλαν, επισήμανε ότι «χρειάζεται μια αποκλιμάκωση» των εντάσεων σε αυτήν την κρίση, ενώ η πρεσβευτής της Λιθουανίας, Ραϊμούντα Μουρμοκαϊτέ, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσε να μην εκδώσει κοινή ανακοίνωση. «Σίγουρα θα θέλαμε να έχουμε ένα ψήφισμα στο τραπέζι (…) όμως το σημαντικότερο είναι να μοιραστούμε την ανησυχία μας για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο (ουκρανικό) έδαφος», τόνισε.

Η συνεδρίαση επαναβεβαίωσε τις βαθιές διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών κρατών και της  Ρωσίας, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρξε κάποια επισήμη απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.