X

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Ρώσοι στην Κριμαία

Μαζικά αποβιβάζονται Ρώσοι στρατιώτες στην χερσόνησο της Κριμαίας, την ώρα που η Ρωσία ζητά την παράδοση των όπλων από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ant1news

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Ρωσία συνεχίζει την επίδειξη ισχύος στην Κριμαία με μαζική απόβαση στρατιωτών, την ώρα που είναι σε εξέλιξη ένα διπλωματικό μπρα ντε φερ για βρεθεί λύση στην κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, που επικαλείται μια πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση. Το τελεσίγραφο, όπως αναφέρει το Interfax, εκδόθηκε από τον διοικητή του στόλου, Αλεξάντερ Βίτκο.

«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία», ανέφερε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.

Το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει πάρει επίσημα θέση για τις πληροφορίες αυτές, ενώ λίγο αργότερα και σύμφωνα με έναν Ρώσο αξιωματούχο, που επικαλείται το πρακτορείο Interfax, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού διέψευσε τα περί τελεσίγραφου, κάτι που, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται επίσημα.

Οι πληροφορίες περί τελεσίγραφου για παράδοση των όπλων από τις ουκρανικές δυνάμεις, προκάλεσε την νέα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απόψεενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ έλαβαν την απόφαση να επανεξετάσουν όλες τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία σε περίπτωση που η Μόσχα δεν κάνει βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την κατάσταση στην Κριμαία.

Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Ρωσία απείλησε να προχωρήσει στη χρήση ένοπλης βίας εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην Κριμαία εάν δεν παραδώσει τα όπλα στην περιοχή, αυτό αποτελεί μια σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Νέες κατεπείγουσες διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν και στο ΝΑΤΟ.



Όπως αναφέρουν Ουκρανοί συνοριοφύλακες, στρατιώτες των ρωσικών δυνάμεων αποβιβάζονται μαζικά στην χερσόνησο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες 24 ώρες, δέκα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, αποβιβάζοντας στρατό. Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Οι προκλήσεις συνεχίζονται και από αέρος, με ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη να προχωρούν σε παραβιάσεις του ουκρανικού εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Στρατιώτες χωρίς διακριτικά που φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό των φιλορωσικών τοπικών αρχών της Κριμαίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μέρος της χερσονήσου, περιορίζοντας τους ουκρανούς στρατιώτες στα στρατόπεδά τους.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας απογειώθηκε ένα αεροσκάφος αναχαίτισης Σουχόι SU-27, το οποίο απέτρεψε οποιαδήποτε "προκλητική δράση" στη διάρκεια δύο παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ουκρανίας από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκει στην Ουκρανία και όπου ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και πλέον πολιορκούν στρατιωτικές βάσεις.

Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν το πρωί κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη και ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας. Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας. 

Εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφρουρών διευκρίνισε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.  Η ανάπτυξη των ρωσικών τεθωρακισμένων λαμβάνει χώρα κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς, απέναντι από την πόλη Κερτς της νότιας Ουκρανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, δικό της στρατό σχηματίζει η Κριμαία, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μετά και την αυτομόληση του αρχηγού του Ναυτικού της Ουκρανίας, ο οποίος δήλωσε πίστη στις φιλορώσικες δυνάμεις της Κριμαίας. Ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι είχε ονομαστεί την Παρασκευή αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας από τον μεταβατικό πρόεδρο, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, και τώρα διώκεται για εσχάτη προδοσία από την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι το Κίεβο δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία σε κανέναν, έστειλε ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ, ενώ η  πολιτική φίλη του Γιούλια Τιμοσένκο τόνισε ότι «κατακτώντας" την Κριμαία, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου.

Το ήδη τεταμένο κλίμα ήρθε να φορτίσει περισσότερο και μια ανάρτηση του ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος γράφει ευθέως, στο Facebook, απευθυνόμενος στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας: «Δεν θα διαρκέσετε πολύ - Θα υπάρξει νέο αίμα...» και  «Η δύναμή σας και ο ρόλος θα τελειώσει με μία νέα επανάσταση».

Από το σχόλιό του δεν ξέφυγε ούτε ο αποπεμφθείς Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για τον οποίο ο Μενβέντεφ γράφει:  «Σύμφωνα με το Σύνταγμα παραμένει ο νόμιμος αρχηγός του κράτους. Αν είναι ένοχος η Ουκρανία έπρεπε να τον δοκιμάσει με πρόταση μομφής. Όλα τα άλλα είναι η ανομία. Η κατάληψη της εξουσίας. Και αυτό σημαίνει ότι η εντολή θα είναι εξαιρετικά ασταθής»... 

Φιλορωσική διαδήλωση στο Ντόνετσκ 

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.  Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς που βρίσκεται σε ένα κέντρο Τύπου στον τέταρτο όροφο του κτιρίου αυτού, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει τον πρώτο όροφο, όμως δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε άλλους ορόφους καθώς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι ανελκυστήρες και έχουν κλείσει οι πόρτες που οδηγούν στο κλιμακοστάσιο. 

Στο ενδεκαώροφο κτίριο κυματίζει η ρωσική σημαία, και όχι η ουκρανική, εδώ και τρεις ημέρες, ενώ διαδηλωτές που κρατούν ρωσικές σημαίες να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις έξω από αυτό.