X

«Στην Κριμαία έχουν αναπτυχθεί 16.000 στρατιώτες»

Την εκτίμηση ότι έως τώρα έχουν αναπτυχθεί 16.000 Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ant1news



«Ξεκινώντας από τις 24 Φεβρουαρίου, περίπου 16.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία μέσω πολεμικών πλοίων, ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροπλάνων από το γειτονικό έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σχετικά ο Σεργκιέγεφ, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Από πλευράς του, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ότι ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στρατιωτική βοήθεια «για να υπερασπιστεί τον ουκρανικό λαό».

Ο Τσούρκιν επικαλέστηκε ένα «μήνυμα» που απηύθυνε ο Γιανουκόβιτς στον Πούτιν και στο οποίο ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας σημειώνει ότι η χώρα του «βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην επιστολή του, ο Γιανουκόβιτς ανέφερε πως «υπό την επίδραση δυτικών κρατών, διαπράττονται... πράξεις τρομοκρατίας και βίας. Άνθρωποι διώκονται για γλωσσικούς και πολιτικούς λόγους. Έτσι καλώ τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Πούτιν, και του ζητώ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ειρήνη, ο νόμος και η τάξη, η σταθερότητα», καθώς και «να προασπιστεί ο λαός της Ουκρανίας».

Ο Ρώσος πρεσβευτής είχε κι ένα αντίγραφο της επιστολής αυτής, το οποίο έδειξε στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γιατσενιούκ: Η Κριμαία παραμένει ουκρανικό έδαφος

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Τρίτη στην γερμανική Bild, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, κατήγγειλε «την επίθεση» των Ρώσων στη χώρα του και δήλωσε εκ νέου ότι η Κριμαία παραμένει ουκρανικό έδαφος.

«Οι Ρώσοι γείτονές μας έχουν διαπράξει μια αδικαιολόγητη επίθεση στο εθνικό μας έδαφος, χωρίς κανένα λόγο, (όμως) η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας ήταν, είναι και παραμένει ουκρανικό έδαφος», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιατσενιούκ και αναφέρεται στη διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τη βοήθεια του ΟΗΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης.

«Ξεκινήσαμε πολυμερείς διαβουλεύσεις, καθώς η Ρωσία αρνήθηκε να διεξάγει διμερείς συνομιλίες. Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς του διεθνούς δίκαιου για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν θέλω η Κριμαία να μετατραπεί σε μια νέα Αμπχαζία» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επαρχία της Γεωργίας την οποία η Ρωσία βοήθησε να αποσχιστεί.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων τα οποία βρίσκονται στην Κριμαία αυξάνεται και κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει την επίθεση.

Ο Τουρτσίνοφ ανέφερε ότι ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει αποκλείσει πολεμικά πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας στους κόλπους της Σεβαστούπολης, του λιμανιού στην Κριμαία όπου ο ρωσικός στόλος έχει τη βάση του.

«Η κατάσταση στην Κριμαία παραμένει τεταμένη και η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας μεγεθύνεται», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ σε συνέντευξη Τύπου. «Καλώ την ηγεσία της Ρωσίας - σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες, την επίθεση και τις πράξεις πειρατείας. Πρόκειται για έγκλημα και θα λογοδοτήσετε για αυτό», τόνισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» σε ορισμένες περιοχές στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου κατοικούν πολλοί ρωσόφωνοι, όμως διευκρίνισε ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.