X

Πολεμικό το κλίμα στην Κριμαία – Ένταση και στο Ντονέτσκ

Υπό τον έλεγχο ρώσων στρατιωτών όλες οι στρατηγικές θέσεις στην Κριμαία. Επεισόδια σε διαδηλώσεις στο Ντονέτσκ.

Ant1news



Πολεμικό συνεχίζει να είναι το κλίμα στην Κριμαία καθώς σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές περίπου 16.000 ρώσοι στρατιώτες, ανάμεσά τους 5.000 που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες, έχουν καταλάβει την περιοχή, έχοντας υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατηγικές θέσεις (πολεμικά πολοία, στρατόπεδα, κυβερνητικά κτίρια).



Σύμπτωμα της ακραίας έντασης που επικρατεί στην Κριμαία, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία  χθες αφού κρατήθηκε από ενόπλους στη Συμφερόπολη και δέχθηκε απειλές. "Ελπίζω ότι το περιστατικό  αυτό θα υπενθυμίσει στον κόσμο σε ποιο σημείο η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη στην Κριμαία", δήλωσε.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ δήλωσε σήμερα πως ένα δημοψήφισμα για το καθεστώς της περιοχής θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, μετέδωσε το πρακτορειό ειδήσεων RIA. Ο αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το RIA, πως η ερώτηση στο δημοψήφισμα θα είναι αν η Κριμαία θα παραμείνει μέρος της Ουκρανίας ή θα ενωθεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ωστόσο, εκτός της Κριμαίας, ένταση επικρατεί και στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, προπύργιο του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπου δύο διαδηλώσεις οργανώθηκαν χθες από φιλορώσους και υποστηρικτές της ενότητας της Ουκρανίας και κατέληξαν σε επεισόδια.

Η ουκρανική αστυνομία απομάκρυνε σήμερα το πρωί τους φιλορώσους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την περιφερειακή διοίκηση του Ντονέτσκ, της ρωσόφωνης πόλης στο ανατολικό τμήμα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, θέτοντας υπό κράτηση 75 πρόσωπα στη διάρκεια της εφόδου, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Μετά την επιχείρηση, περίπου 100 διαδηλωτές συνέχιζαν να κρατούν αποκλεισμένο το κίτιριο, το οποίο είχε καταληφθεί από τη Δευτέρα από αντιπάλους της νέας φιλοευρωπαϊκής εξουσίας στο Κίεβο οι οποίοι ζητούν τη σύμπλευση με τη Μόσχα. Οι αρχές είχαν ήδη ανακτήσει τον έλεγχο χθες, Τετάρτη, πριν απωθηθούν μερικές ώρες αργότερα από μια νέα έφοδο των διαδηλωτών.

Επίσης, η ουκρανική αστυνομία στο Ντονέτσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον επιχειρηματία και ηγέτη των φιλορώσων της πόλης Πάβελ Γκουμπάρεφ και απομάκρυνε τους καταληψίες από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, όπου υψώθηκε και πάλι η ουκρανική σημαία.

Απέναντι στις αποσχιστικές τάσεις που εκδηλώθηκαν στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, η ουκρανική δικαιοσύνη άνοιξε έρευνα για "επιβουλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας" εναντίον των επικεφαλής των φιλορωσικών αρχών της Κριμαίας, ανάμεσά τους ο νέος πρωθυπουργός Σέργκι Αξιόνοφ, καθώς και κατά του Πάβελ Γκουμπάρεφ.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, ενώ θα συζητηθεί και η πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις στην Ρωσία.