X

Ο δεινόσαυρος που σκορπούσε τον φόβο στην Ευρώπη

Τα απολιθώματα του μεγαλύτερου σαρκοφάγου δεινόσαυρου που έζησε ποτέ στην Ευρώπη ανακάλυψαν επιστήμονες στην Πορτογαλία.

Ant1news



Πρόκειται για τον δεινόσαυρο "Torvosaurus gurneyi" που έζησε στο ευρωπαϊκό έδαφος και κυρίως στην περιοχή της Πορτογαλίας πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια. Ο σαρκοφάγος δεινόσαυρος, που είχε μήκος 10 μέτρων, σκορπούσε τον φόβο και τον τρόμο στην περιοχή του.

«Ήταν πράγματι καλύτερα να μην επιχειρούσε κανείς να διασχίσει την περιοχή που ζούσε αυτός ο μεγάλος σαρκοβόρος δεινόσαυρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο παλαιοντολόγος Κρίστοφ Χέντριξ του πανεπιστημίου της Λισαβόνας και του Μουσείου της Λουρίνχα στην Πορτογαλία.

Ο τρομακτικός Torvosaurus gurneyi ήταν δίποδο, με τα άλλα δύο άκρα του υπερβολικά μικρά σε σχέση με τον σωματότυπό του, ζύγιζε μεταξύ τεσσάρων και πέντε τόνων, είχε μακρύ κρανίο μήκους 1,2 μέτρων και διέθετε ισχυρά σαγόνια με δόντια 10 εκατοστών που έμοιαζαν με λεπίδες, σύμφωνα με τον παλαιοντολόγο, ο οποίος έκανε λόγο για έναν«σούπερ θηρευτή που τρέφεται με μεγάλες λείες όπως οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι».

Όπως ανέφερε ο Χέντριξ, τα απομεινάρια αυτού του είδους των δεινοσαύρων ανακαλύφθηκαν στην Πορτογαλία από έναν ερασιτέχνη κυνηγό απολιθωμάτων το 2003 στα βράχια της Λουρίνχα, ενώ πρόσθεσε ότι απολιθωμένα έμβρυα που κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν σε αυτό το είδος δεινόσαυρου ανακαλύφθηκαν πέρυσι στην Πορτογαλία. Τα εν λόγω ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύονται στο περιοδικό PLoS ONE.

Ο Torvosaurus gurneyi είναι το δεύτερο είδος του γένους Torvosaurus, που σημαίνει «άγρια σαύρα». Το συγγενικό είδος Torvosaurus tanneri, έζησε την ίδια περίοδο στη Βόρεια Αμερική στις πολιτείες του Κολοράντο, της Γιούτα και του Ουαϊόμινγκ και ανακαλύφθηκε το 1979.