X

Μήνυση από Σαρκοζί και Μπρούνι εναντίον του «κοριού»

Μήνυση για παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής θα υποβάλλουν ο Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι.

Ant1news



«Έξω φρενών» φέρεται πως είναι ο Νικολά Σαρκοζί μετά τη δημοσιοποίηση ιδιωτικών συνομιλιών, που ηχογραφήθηκαν εν αγνοία του, ενόσω ήταν πρόεδρος της Γαλλίας, από τον πρώην σύμβουλό του Πατρίκ Μπουισόν.

Ο Σαρκοζί και η σύζυγός του «δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι συζητήσεις ιδιωτικού χαρακτήρα έχουν ηχογραφηθεί και έχουν δημοσιοποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεσή τους» ανέφεραν οι δικηγόροι του ζευγαριού, Τιερί Χερζόγκ και Ρισάρ Μαλκά.

Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής στη Γαλλία επισύρει ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους και την επιβολή προστίμων ύψους 45.000 ευρώ.

Στα αποσπάσματα που διέρρευσαν ο Νικολά Σαρκοζί ακούγεται να συζητά σχετικά με την εκλογική του στρατηγική και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης το 2011, την ώρα που η Μπρούνι αστειεύεται για το γεγονός πως θα αναγκασθεί να βάλει την καριέρα της ως μοντέλο σε δεύτερη μοίρα διότι θα φέρει τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας.

Η Μπρούνι λέει ότι εξαιτίας της ιδιότητάς της δεν μπορεί να συνάψει συμβολαίων με παχυλές αμοιβές προκειμένου να διαφημίζει αντιρυτιδικές κρέμες όπως «η Τζούλια Ρόμπερτς, 44 ετών, η Σάρον Στόουν, 52 ετών και η Τζούλιαν Μουρ, 53 ετών».

«Νόμιζα ότι παντρευόμουν απλώς έναν άνδρα με έναν μισθό. Είχα συνάψει μεγάλα συμβόλαια και τώρα τίποτα» ακούγεται να λέει, προσθέτοντας ότι εάν ο Σαρκοζί έχανε τις εκλογές τουλάχιστον θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά την καριέρα της και να διαφημίζει αντιρυτιδικές κρέμες.

Ο δικηγόρος του Πατρίκ Μπουισόν υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες, τις οποίες ηχογράφησε ο πελάτης του με τη βοήθεια μιας συσκευής που είχε κρύψει στην τσέπη του και μεταφόρτωσε στον προσωπικό του υπολογιστή, εκλάπησαν και ότι ο Μπουισόν θα υποβάλλει μήνυση για κλοπή κατά «αγνώστων».

«Γελοιοποίηση» και «Αφέλεια»

Ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να καταγγείλει ότι προδόθηκε, αλλά «δεν θα μπορέσει να ξεφύγει ούτε από τη γελοιότητα των αποκαλύψεων, ούτε από το δηλητηριώδες κλίμα το οποίο μαρτυρούν» έγραψε η εφημερίδα Λε Μοντ.

Για την τοπική εφημερίδα Ουέστ Φρανς η υπόθεση «ντροπιάζει πρωτίστως τον Νικολά Σαρκοζί» και «αμαυρώνει την προσωπικότητα του και τις φιλοδοξίες του».

Αντιθέτως, πολιτικοί αναλυτές, όπως ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, εκτιμούν ότι η υπόθεση Μπουισόν μπορεί σε τελευταία ανάλυση να εξυπηρετήσει τα πολιτικά συμφέροντα του πρώην προέδρου. «Όταν ο Νικολά Σαρκοζί γίνεται αντιληπτός ως θύμα, αυτό αποτυπώνεται σίγουρα στην κοινή γνώμη. Όλο αυτό ενισχύει την εικόνα του στα μάτια των Γάλλων, ιδίως (των υποστηρικτών) της Δεξιάς » διευκρίνισε ο Λεβί.

Ωστόσο, για μεγάλη μερίδα των μέσων αυτό που προκαλεί έκπληξη  είναι η «εκπληκτική αφέλεια» του πρώην προέδρου, που παγιδεύτηκε «σαν ένας πρωτάρης».

Για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πάντως, η υπόθεση ξεπερνά το πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί. «Οι ηχογραφήσεις του Μπουισόν. . . συνιστούν  επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και των ανώτατων θεσμών της» εκτίμησε ο Ντέιβιντ Ασουλίν, εκπρόσωπος του κόμματος.