X

Νέα δεδομένα στην ουκρανική κρίση

Νέα δεδομένα δημιουργεί στην ουκρανική κρίση η απόφαση του Κοινοβουλίου της Κριμαίας να κόψει όλους τους δεσμούς της περιοχής με την Ουκρανία.

Ant1news

Πέραν του ότι το Κοινοβούλιο επισπεύδει το δημοψήφισμα για το μέλλον της χερσονήσου, θέτοντας ευθέως το ερώτημα "ναι ή όχι" σε ένωση με τη Ρωσία, ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα δημιουργήσει τον δικό της στρατό και διόρισε τον εαυτό του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Οι φιλορωσικές αρχές που ανακήρυξαν την Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, δήλωσαν ότι κάνουν πράξη τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της. Ωστόσο για τους πιο ήσυχους ανθρώπους οι οποίοι δηλώνουν υπερήφανοι που είναι ουκρανοί πολίτες, η κίνηση αυτή του κριμαϊκού κοινοβουλίου ήρθε σαν ένα ξαφνικό σοκ, προκαλώντας φόβους για χάος, υποχρεωτική μετανάστευση ή πόλεμο.

Κλιμακωτές πολιτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, τόνισε εν τω μεταξύ ότι το ρωσικό κοινοβούλιο θα σεβαστεί την "ιστορική επιλογή" της Κριμαίας στο δημοψήφισμα. "Θα σεβαστούμε την ιστορική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας", δήλωσε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα με μια αντιπροσωπεία του περιφερειακού κοινοβουλίου της Κριμαίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ρώσοι βουλευτές θα ψήφιζαν υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. "Θα υποστηρίξουμε την ελεύθερη και δημοκρατική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας", πρόσθεσε.

Ο Λοράν Φαμπιούς δήλωσε από πλευράς του ότι εάν δεν επιτύχει ο πρώτος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ενδεχομένως να ακολουθήσει δεύτερος γύρος με στόχο ρωσικές επιχειρήσεις και άτομα του περιβάλλοντος του Πούτιν. "Αν δεν υπάρξουν πολύ άμεσα αποτελέσματα, θα ληφθούν νέα μέτρα εις βάρος των υπευθύνων και εις βάρος ρωσικών επιχειρήσεων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. "Μπορεί να είναι η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ακυρώσεις ή άρνηση έκδοσης βίζας", πρόσθεσε χωρίς να επεκταθεί. Ο Φαμπιούς χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία "μία σοβαρή κρίση, ίσως μία από τις σοβαρότερες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο", που θα μπορούσε να προκαλέσει "σοβαρές επιπτώσεις" στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη.

Έκλεισε το μοναδικό ανεξάρτητο κανάλι στην Κριμαία

Το τηλεοπτικό κανάλι "Μαύρη Θάλασσα TV" ήταν το μοναδικό ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι στην Κριμαία ως αυτή την εβδομάδα, όταν οι φιλορωσικές αρχές διέκοψαν τη λειτουργία του.

Την Πέμπτη το σήμα του καθώς και τα σήματα των δύο κύριων τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν από το Κίεβο, αντικαταστάθηκαν στην Κριμαία από ρωσικά κρατικά κανάλια.

Η ιδιοκτήτρια του καναλιού δήλωσε πως η κεκλεισμένων των θυρών ψηφοφορία από κοινοβουλευτικούς, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να ελεγχθεί, για να κηρυχθεί η περιφέρεια τμήμα της Ρωσίας, αποτελεί απόδειξη ότι φοβούνταν να διαπιστώσουν τι σκέπτονται οι κάτοικοι της Κριμαίας.

Ο Λεονίντ Πιλούνσκι, ένα μέλος του περιφερειακού κοινοβουλίου που αντιτίθεται στις φιλορωσικές αρχές, δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι βουλευτές δεν εκλήθησαν να συμμετάσχουν στη χθεσινή ψηφοφορία και είναι σίγουροι πως δεν ήταν παρόντα αρκετά μέλη του κοινοβουλίου ώστε να υπάρχει απαρτία. "Δεν υπήρχε απαρτία. Αυτή δεν ήταν μια απόφαση του κοινοβουλίου, ήταν απλώς μια δήλωση που εκδόθηκε από ένα δοσίλογο", δήλωσε.

Παρόλο που η ρωσική επέμβαση είναι μέχρι στιγμής αναίμακτη, ο Πιλούνσκι πιστεύει πως η βία είναι πιθανό να εκδηλωθεί. Θα την προκαλέσουν οι τοπικές αρχές σαν δικαιολογία για να καταστείλουν τους αντιπάλους τους: "Θα υπάρξει πρόκληση. Οι ρώσοι πράκτορες θα χρειαστούν αίμα".

Συνομιλία Ομπάμα - Πούτιν για την Ουκρανία

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα με θέμα την κρίση στην Ουκρανία, με τον αμερικανό πρόεδρο να ζητά από τον ρώσο ομόλογό του να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης.

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους κατά τις τελευταίες έξι μέρες, ο Ομπάμα υπογράμμισε στον Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει η Μόσχα σε απευθείας συνομιλίες με τους ουκρανούς αξιωματούχους. «Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Πούτιν από πλευράς του ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία. «Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν θα πρέπει να θυσιαστούν από διεθνώς μεμονωμένα προβλήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ στις προσεγγίσεις και τις εκτιμήσεις τους για την κρίση στην Ουκρανία, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ομπάμα. Ο Πούτιν αναφέρει πως οι νέες αρχές του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία με ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, έχουν επιβάλει "απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας". "Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα αυτό και ενεργεί αναλόγως, συμμορφούμενη πλήρως προς το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Πούτιν.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε αφότου οι Αμερικανοί προχώρησαν σε κυρώσεις κατά της Μόσχας με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και πάγωμα πόρων σε ρώσους αξιωματούχους καθώς και σε αξιωματούχους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας τους οποίους κρίνει «υπεύθυνους» για το ότι απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Η επέμβαση της Ρωσίας απειλεί την παγκόσμια ειρήνη»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και συμφώνησαν ότι η επέμβαση της Ρωσίας εκεί απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

"Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για τι διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και υπογράμμισαν τη σημασία της διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας", αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

"Δεσμεύθηκαν να εργασθούν με άλλους εταίρους της G7 για να επιμείνουν ότι η Ρωσία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της έναντι της κυριαρχίας της Ουκρανίας", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα η είδηση ότι η Ολλανδία πάγωσε ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.  Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ANP ότι τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία είναι ύποπτα χωρίς όμως να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για τα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία… Ούτε τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης που μετέδωσαν την είδηση παρείχαν περισσότερες λεπτομέρειες.