X

Συνεχίζονται τα «παιχνίδια» στη στρατιωτική και διπλωματική σκακιέρα

Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο θέμα της Κριμαίας, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει τις κινήσεις της στη στρατιωτική και τη διπλωματική σκακιέρα.

Ant1news

Η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να δώσει διπλωματική λύση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στη χερσόνησο της Κριμαίας, μετά τη ρωσική εισβολή, Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι διαφωνούν αναφορικά με τους χειρισμούς τους στο συγκεκριμένο θέμα κι όλα αυτά την ώρα που η ρωσική πλευρά εντείνει τις ενέργειες της, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και διπλωματικό επίπεδο τις ενέργειες της με στόχο να διασφαλίσει το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής στην Κριμαία.

Οι ρώσοι, που με τα πολεμικά τους πλοία πολιορκούν το λιμάνι της Κριμαίας, «θυσίασαν» μια φρεγάτα τους, την οποία βύθισαν στην είσοδο του κόλπου Ντονουσλάβ, στα δυτικά της Χερσονήσου, ανοιχτά της ναυτικής βάσης των Ουκρανών προκειμένου να εμποδίσουν τις κινήσεις του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία διαθέτει πλέον 30.000 στρατιώτες στην περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ουκρανοί συνοριοφύλακες, δηλαδή διπλάσιο αριθμό σε σχέση με αυτόν που είχε ανακοινώσει προηγουμένως η ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Σεργκέι Ασταχόφ, σύμβουλος του διοικητή των συνοριοφυλάκων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί μια εκτίμηση και περιλαμβάνει τόσο τα στρατεύματα που έχουν φτάσει στην Κριμαία από την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και τα στρατεύματα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι τα μόνα στρατεύματα που διαθέτει στην Κριμαία είναι αυτά που έχουν τη βάση τους στη Σεβαστούπολη. Οι στρατιώτες που έχουν καταλάβει πολλές θέσεις στη χερσόνησο δεν φορούν διακριτικά στις στολές τους, όμως οδηγούν στρατιωτικά οχήματα με ρωσικές πινακίδες.

Αντίθετα η Ουκρανία καταγγέλλει ότι χιλιάδες επιπλέον ρώσοι στρατιώτες έχουν φτάσει στην Κριμαία και έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χερσόνησο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Κίεβο είχε κάνει λόγο για 16.000 ρώσους στρατιώτες στην Κριμαία.

Οι αμερικανοί έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη  F16 σε βάση στην Πολωνία, ενώ και φρεγάτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού συνεχίζουν τον πλου τους προς της Μαύρη Θάλασσα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους

Η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες δεν έδωσε τελικά διπλωματική λύση στο ζήτημα, ωστόσο δήλωσε τη στήριξή της στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα παράνομη και αντισυνταγματική την απόφαση του Κοινοβουλίου της Κριμαίας να προκηρύξει δημοψήφισμα για την ένταξη της Χερσονήσου στη ρωσική επικράτεια.

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν κατάφεραν ούτε σήμερα να περάσουν στην Κριμαία, όπως είχε συμβεί και χθες. 

Περίπου δέκα ένοπλοι εμπόδισαν κοντά στο χωριό Τσονγκάρ, ένα από τα δύο σημεία πρόσβασης στη χερσόνησο, τα δύο οχήματα που μετέφεραν τους 40 παρατηρητές, τα οποία ακολουθούνταν από περίπου 15 πολιτικά ουκρανικά αυτοκίνητα, να περάσουν στην Κριμαία. 

Ένας από τους παρατηρητές, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε με τους άνδρες αυτούς. Προσπαθούμε απλώς να περάσουμε στην Κριμαία έπειτα από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης και βάσει της εντολής του ΟΑΣΕ». 

Πολλοί ένοπλοι που φορούσαν  στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους και κρατούσαν τουφέκια βρίσκονταν μπροστά από τα οχήματα κοντά σε ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους. 

Χθες Πέμπτη οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ είχαν επίσης εμποδιστεί να περάσουν στην Κριμαία από άλλο πέρασμα. Σύμφωνα με μια δυτική διπλωματική πηγή, οι άνδρες που τους εμπόδισαν ήταν «δύο ομάδες ενόπλων. . . (έμοιαζαν) επαγγελματίες και καλά εκπαιδευμένοι». 

Οι υπουργοί Εξωτερικών δώδεκα κρατών της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης τάχθηκαν σήμερα υπέρ της αποστολής το συντομότερο δυνατό μιας ομάδας παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, έπειτα από μια συνάντησή τους στη Νάρβα της Εσθονίας. «Για να βοηθήσουμε την Ουκρανία σε αυτή την περίοδο μετάβασης, ζητάμε την δημιουργία μιας αποστολής παρατηρητών της ΕΕ η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί το συντομότερο δυνατό», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλτικών και βόρειων χωρών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία) και της ομάδας Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία).

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι κρίσιμη», εκτιμούν οι ίδιοι, υπογραμμίζοντας την «σθεναρή υποστήριξη» τους στην ενίσχυση των δεσμών της ΕΕ με τη Μολδαβία και τη Γεωργία, καθώς και στην «υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης (ΕΕ-Ουκρανίας) το συντομότερο δυνατό».

Το αυτί της Μόσχας ωστόσο δεν φαίνεται να ιδρώνει από τις απειλές της Δύσης για περισσότερες κυρώσεις και παραμένει αδιάλλακτη στο ζήτημα της Κριμαίας, βλέποντας και τους ρωσόφωνους που ελέγχουν το κοινοβούλιο στη Συμφερόπολη να «καίγονται» να αλλάξουν πατρίδα, με το να επανέλθει η Κριμαία στη Ρωσία, όπου η τηλεοπτική προπαγάνδα θυμίζει σοβιετική εποχήΜάλιστα, η κυβέρνηση της Ρωσίας επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι υιοθέτησε μια «εξαιρετικά αντιπαραγωγική θέση» παγώνοντας τις διμερείς διαπραγματεύσεις της για ένα καθεστώς ταξιδιών απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίων, που θα καταστήσουν τις μετακινήσεις πολιτών των δύο μερών δυσκολότερες, εξαιτίας της κατάστασης στην Κριμαία. 

Η ρωσική Άνω Βουλή θα υποστηρίξει την απόφαση της Κριμαίας σε περίπτωση που η ουκρανική αυτή περιοχή αποφασίσει με δημοψήφισμα την ένωσή της με τη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti επικαλούμενο δήλωση της προέδρου του Σώματος Βαλεντίνα Ματβιένκο.

"Αν ο λαός της Κριμαίας αποφασίσει την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία με δημοψήφισμα, εμείς, ως Άνω Βουλή, σαφώς και θα υποστηρίξουμε μία τέτοια απόφαση", δήλωσε η Ματβιένκο, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η ίδια δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το ρωσικό κοινοβούλιο θα σεβαστεί την "ιστορική επιλογή" της Κριμαίας στο δημοψήφισμα που θα προτείνει στους ψηφοφόρους την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

 "Θα σεβαστούμε την ιστορική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας", δήλωσε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα με μια αντιπροσωπεία του περιφερειακού κοινοβουλίου της Κριμαίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ρώσοι βουλευτές θα ψήφιζαν υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση και η Δύση κατήγγειλαν την απόφαση του κοινοβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξή της στη Ρωσία, οι βουλευτές της χερσονήσου έκοψαν όλους τους δεσμούς της περιοχής με την Ουκρανία.

Μια απόφαση που υιοθετήθηκε στη διάρκεια μιας κεκλεισμένης των θυρών συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Κριμαίας δίνει στο ίδιο το δικαίωμα να διορίζει και να αποπέμπει τοπικούς αξιωματούχους, κάτι που μέχρι τώρα έκανε κατά κύριο λόγο η ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο. Στην απόφαση αναφέρονται όλα τα τοπικά υπουργεία και υπηρεσίες και επισημαίνεται ότι πλέον δεν θα λογοδοτούν στο Κίεβο, αλλά μόνο στις τοπικές αρχές.  

Συναυλία αλληλεγγύης στη Μόσχα για τους κατοίκους της Κριμαίας 

Περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Μόσχα για μια συναυλία υποστήριξης στους κατοίκους της Κριμαίας, οι φιλορωσικές αρχές της οποίας ζήτησαν να ενταχθεί η περιοχή τους στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της ρωσικής πρωτεύουσας. 

Κρατώντας ρωσικές σημαίες και πανό που έγραφαν «Η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος» ή «Κριμαία είμαστε μαζί σου», το συγκεντρωμένο πλήθος παρακολούθησε μια συναυλία που έγινε πίσω από την Κόκκινη Πλατεία, κοντά στο Κρεμλίνο. 

Μια αντιπροσωπεία του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας, που συναντήθηκε με ρώσους βουλευτές το πρωί, εμφανίστηκε στη σκηνή πάνω από την οποία είχε αναρτηθεί ένα πανό που έγραφε «Είμαστε μαζί».  «Ζήτω η Κριμαία! Χθες πήραμε μια ιστορική απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, ενώ το πλήθος του απάντησε:«Μπράβο!». 

«Η Ρωσία δεν θα μας απογοητεύσει», συνέχισε ο Κονσταντίνοφ ζητώντας υποστήριξη προς όλους τους Ουκρανούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θύματα των «παράνομων» αρχών. 

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας, στο οποίο επικρατούν οι φιλορώσοι, ανακοίνωσε χθες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου με ερώτημα την ένταξη της χερσονήσου αυτής της Ουκρανίας στη Ρωσία. Οι ψηφοφόροι θα έχουν να διαλέξουν μεταξύ της ένταξης στη Ρωσία και μας ενισχυμένης αυτονομίας της Κριμαίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Ρωσικές σημαίες στους δρόμους της Κριμαίας

Οι φιλορωσικές αρχές που ανακήρυξαν την Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, δήλωσαν ότι κάνουν πράξη τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της.  Οι δρόμοι ανήκουν στους υποστηρικτές της Ρωσίας, στα πλήθη που φωνάζουν "Ρωσία! Ρωσία!" και υψώνουν τρίχρωμες ρωσικές σημαίες.

Ωστόσο για τους πιο ήσυχους ανθρώπους οι οποίοι δηλώνουν υπερήφανοι που είναι ουκρανοί πολίτες --ουδείς γνωρίζει ποια πλευρά αποτελεί την πλειοψηφία--, η κίνηση αυτή του κριμαϊκού κοινοβουλίου ήρθε σαν ένα ξαφνικό σοκ, προκαλώντας φόβους για χάος, υποχρεωτική μετανάστευση ή πόλεμο. 

"Είμαι Ουκρανή. Θέλω τους δικούς μου, ουκρανούς στρατιώτες για να με προστατεύουν. Δεν θέλω να είμαι τμήμα της Ρωσίας, μισώ τη Ρωσία", λέει η 16χρονη Τάνια Κούλικ, χειρονομώντας προς ένα πλήθος φιλορώσων. 

Πολλοί άλλοι πολίτες, περιλαμβανομένων ανθρώπων ρωσικής καταγωγής με ρίζες στη Ρωσία, θεωρούν επίσης πως είναι Ουκρανοί. "Είμαι Ρώσος: γεννήθηκα στη Ρωσία. Ο πατέρας μου ήταν ρώσος αξιωματικός. Αλλά ζούμε στην Ουκρανία από το 1989. Είμαι ουκρανός πολίτης. Παρόλο που έχω δικαίωμα στη ρωσική υπηκοότητα, ουδέποτε επεδίωξα να την αποκτήσω", λέει η Αλεξάντρα Κβίτκο, διευθύντρια του τηλεοπτικού καναλιού "Μαύρη Θάλασσα TV". 

Το κανάλι της ήταν το μοναδικό ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι στην Κριμαία ως αυτή την εβδομάδα, όταν οι φιλορωσικές αρχές διέκοψαν τη λειτουργία του. Χθες, Πέμπτη, το σήμα του καθώς και τα σήματα των δύο κύριων τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν από το Κίεβο, αντικαταστάθηκαν στην Κριμαία από ρωσικά κρατικά κανάλια. 

Η Κβίτκο δήλωσε πως η κεκλεισμένων των θυρών ψηφοφορία από κοινοβουλευτικούς, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να ελεγχθεί, για να κηρυχθεί η περιφέρεια τμήμα της Ρωσίας, αποτελεί απόδειξη ότι φοβούνταν να διαπιστώσουν τι σκέπτονται οι κάτοικοι της Κριμαίας.

 "Τώρα δεν κάνουν καν το ευλογημένο το δημοψήφισμά τους για να ρωτήσουν τη γνώμη των κατοίκων της Κριμαίας. Απλώς αποφάσισαν", δήλωσε.  Αν η Μόσχα προσαρτήσει την Κριμαία, η Κβίτκο μπορεί να χρειασθεί να φύγει: "Επειδή η Ρωσία δεν έχει κανένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης --ή σχεδόν κανένα-- ίσως να μετακομίσουμε το κανάλι στο Κίεβο και να προσπαθήσουμε να εκπέμπουμε την άποψη της Κριμαίας από το Κίεβο". 

Η Κριμαία έχει μια μικρή πλειοψηφία ρωσικής καταγωγής κατοίκων και μέχρι το 1954 διοικούνταν ως τμήμα της Ρωσίας εντός της Σοβιετικής Ένωσης. Πολλοί κάτοικοι έχουν ρωσικά διαβατήρια, ιδιαίτερα κοντά στη Σεβαστούπολη, όπου ναυλοχεί ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Αυτοί που υποστηρίζουν τη ρωσική επέμβαση, το κάνουν με πάθος. 

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η κοινή γνώμη σ' αυτή την επαρχία των δύο εκατομμυρίων κατοίκων υποστηρίζει ευθέως την κυριαρχία της Μόσχας. Την τελευταία φορά που είχαν ερωτηθεί οι κάτοικοι, το 1991, είχαν ταχθεί με πολύ μικρή πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας μαζί με την υπόλοιπη Ουκρανία. 

Όσο πολλοί και να θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία, αυτοί που δεν θέλουν είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Οι ουκρανοί πολίτες πιθανολογείται ότι θα πρέπει να δεχθούν τη ρωσική υπηκοότητα ή να γίνουν ξένοι. 

Ο Λεονίντ Πιλούνσκι, ένα μέλος του περιφερειακού κοινοβουλίου που αντιτίθεται στις φιλορωσικές αρχές, δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι βουλευτές δεν εκλήθησαν να συμμετάσχουν στη χθεσινή ψηφοφορία και είναι σίγουροι πως δεν ήταν παρόντα αρκετά μέλη του κονοβουλίου ώστε να υπάρχει απαρτία. 

"Δεν υπήρχε απαρτία. Αυτή δεν ήταν μια απόφαση του κοινοβουλίου, ήταν απλώς μια δήλωση που εκδόθηκε από ένα δοσίλογο", δήλωσε. "Πρόκειται για ανομία και για έγκλημα. Όταν το κοινοβούλιο είναι περικυκλωμένο από άνδρες με στολές χωρίς διακριτικά, είναι αδύνατο να χαρακτηρίσει κανείς νόμιμο ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό του", τόνισε.

Παρόλο που η ρωσική επέμβαση είναι μέχρι στιγμής αναίμακτη, ο Πιλούνσκι πιστεύει πως η βία είναι πιθανό να εκδηλωθεί. Θα την προκαλέσουν οι τοπικές αρχές σαν δικαιολογία για να καταστείλουν τους αντιπάλους τους: "Θα υπάρξει πρόκληση. Οι ρώσοι πράκτορες θα χρειαστούν αίμα".  

Η ομάδα που είναι πιθανό να αντιδράσει εντονότερα σε μια προσάρτησή της στη Ρωσία, είναι οι Τάταροι της Κριμαίας ο ιθαγενής μουσουλμανικός λαός της χερσονήσου, ο οποίος εκτοπίσθηκε μαζικά στη Κεντρική Ασία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και του επετράπη να επιστρέψει μόλις τη δεκαετία του 1980. 

Αυτοί που επέστρεψαν αποτελούν τώρα το 12% του πληθυσμού και έχουν αναστήσει παλιές πόλεις που είχαν γίνει φαντάσματα όταν οι γονείς και οι παππούδες τους έφυγαν στοιβαγμένοι σε βαγόνια τρένων με διαταγές του Στάλιν. 

Πολλοί εξακολουθούν να τρέφουν σφοδρό μίσος για τη Ρωσία και εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την ανεξάρτητη Ουκρανία. Χιλιάδες Τάταροι έκαναν πορεία υπέρ της ενότητας με το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, την παραμονή, όπως αποδείχθηκε, της ρωσικής επέμβασης.  

"Οι συνάδελφοί μου, οι βουλευτές ... που ψήφισαν αυτό είναι απλώς τρελοί", έγραψε στο Facebook ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ένας τάταρος ηγέτης στο κοινοβούλιο της Κριμαίας. "Είναι σαφές ότι εκτελούν τη βούληση άλλων.... Έχασαν το μυαλό τους!"

Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα της εφεδρείας

Στην έκκληση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας για ενίσχυση του στρατού με εφέδρους ανταποκρίθηκαν χιλιάδες νεαροί αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία,Ουκρανοί εθνικιστές.

Στα κέντρα κατάταξης εθελοντών του Ουκρανικού στρατού συρρέουν χιλιάδες εθνικιστές Ουκρανοί κάθε ηλικίας προκειμένου να ενισχύσουν τον Ουκρανικό στρατό με καλά εκπαιδευμένους εφέδρους, όπως άλλωστε ζήτησε η νέα κυβέρνηση του Κιέβου.

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, Αντρέι Παρούμπι, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian: Τα κέντρα κατάταξης εθελοντών δεν προλαβαίνουν να δέχονται ολοένα και περισσότερους εθελοντές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης του Κιέβου η προθυμία για κατάταξη εθελοντών στον Ουκρανικό στρατό είναι τόσο μεγάλη που και άνδρες άνω των σαράντα ετών έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση της κυβέρνησης, παρόλο που είναι αμφίβολο αν θα χρησιμοποιηθούν από τον στρατό. 

Ολλανδικές κυρώσεις σε Ουκρανούς 

Η Ολλανδία πάγωσε ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μετέδωσαν την Πέμπτη το βράδυ τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον υπουργό Οικονομικών της χώρας.  Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ANP ότι τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία είναι ύποπτα χωρίς όμως να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για τα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία..  

Η Ρωσία απειλεί την παγκόσμια Ειρήνη, συμφώνησαν Ομπάμα και Άμπε 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και συμφώνησαν ότι η επέμβαση της Ρωσίας εκεί απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Λευκός Οίκος. 

"Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για τι διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και υπογράμμισαν τη σημασία της διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας", αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. 

"Δεσμεύθηκαν να εργασθούν με άλλους εταίρους της G-7 (σ.σ.: η Ομάδα των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών) για να επιμείνουν ότι η Ρωσία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της έναντι της κυριαρχίας της Ουκρανίας", προστίθεται στην ανακοίνωση.  

Για δεύτερο γύρο κυρώσεων μίλησε ο Φαμπιούς 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι αν δεν επιτύχει ο πρώτος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, ενδεχομένως να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος με στόχο ρωσικές επιχειρήσεις και άτομα του περιβάλλοντος του προέδρου Πούτιν. 

"Αν δεν υπάρξουν πολύ άμεσα αποτελέσματα, θα ληφθούν νέα μέτρα εις βάρος των υπευθύνων και εις βάρος ρωσικών επιχειρήσεων", δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. 

Ο Φαμπιούς χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία "μία σοβαρή κρίση, ίσως μία από τις σοβαρότερες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο". 

Για μεροληψία κατηγορεί το ΝΑΤΟ η Ρωσία 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να περιορίσει τη συνεργασία του με τη Μόσχα δεiχνει μια "μεροληπτική και προκατειλημμένη προσέγγιση" όσον αφορά την Ουκρανία. 

"Θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνες τις προσπάθειες να φέρoυν τον "παράγοντα ΝΑΤΟ" στην Ουκρανία, όπου η κατάσταση είναι  περίπλοκη και λεπτή, καθώς αυτό δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις και υπονομεύει τις προοπτικές για τη διευθέτηση της κατάστασης", τόνισε το υπουργείο με ανακοίνωσή του. 

Την Τετάρτη, η Ατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία και δήλωσε ότι θα αναστείλει το σχεδιασμό για μια κοινή αποστολή που συνδέεται με τα χημικά όπλα της Συρίας.