X

Πολεμικό το κλίμα στην Κριμαία, Ρώσοι άνοιξαν πυρ

Ρωσία και Ουκρανία δεν μένουν πια στη μάχη εντυπώσεων, καθώς έπεσαν τη Δευτέρα έπεσαν και πυροβολισμοί στην Κριμαία.

Ant1news

Ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα στη διάρκεια της κατάληψης, μιας θέσης του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κριμαία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις θέσεις τους στη χερσόνησο καταλαμβάνοντας επίσης ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και μια βάση πυραύλων. 

Το περιστατικό ανέφερε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ένας αξιωματικός μηχανοκίνητου τάγματος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη βάση κοντά στην πόλη Μπαχτσισαράι το μεσημέρι της Δευτέρας, πήραν από τους Ουκρανούς τα κινητά τηλέφωνά τους και άρχισαν προσπάθειες να πάρουν και τα οχήματα.

Δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των ουκρανών στρατιωτών και ο διοικητής της βάσης προσπαθεί να διαπραγματευθεί τον τερματισμό του επεισοδίου. 

Σημειώνεται ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ελέγχουν ήδη σειρά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο δεν έχουν μέχρι στιγμής ανταλλάξει πυρά με Ουκρανούς στρατιώτες. 

Παράλληλα έγινε γνωστό, ότι φιλορωσικές πολιτοφυλακές και ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο στη Συμφερόπολη και συγκέντρωσαν το προσωπικό σε μια αίθουσα "προφανώς για να συναντήσει τους νέους διευθυντές του ιδρύματος". 

Στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, ρώσοι στρατιώτες αφόπλισαν ουκρανούς οπλίτες σε ουκρανική στρατιωτική βάση πυραύλων, δήλωσε ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Κριμαία. 

Ο Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ δήλωσε πως περίπου 200 στρατιώτες που επέβαιναν σε 14 φορτηγά κινήθηκαν προς το κτίριο γύρω στις 13:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας και απείλησαν να το καταλάβουν εξ εφόδου αν οι ουκρανοί στρατιώτες δεν παρέδιδαν τα όπλα τους.

Το πολεμικό κλίμα στην χερσόνησο μας μετέφερε ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 Νικόλας Βαφειάδης, ο οποίος εκτιμά ότι η Κριμαία μπαίνει στην τελική ευθεία της απόσχισης.  Μάλιστα ο φιλορώσος πρωθυπουργός της περιοχής, αποσαφήνισε ότι οι κάτοικοι της Κριμαίας,θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα έχουν ουκρανικό ή ρωσικό διαβατήριο.

Μάχη στρατιωτικών εντυπώσεων

Κι ενώ η ρωσόφωνη ηγεσία της Κριμαίας δείχνει ότι ελέγχει πλήρως τη χερσόνησο, με ένοπλες ομάδες να έχουν στήσει παντού σημεία ελέγχου, η κυβέρνηση του Κιέβου περνά στην «αντεπίθεση» διοργανώνοντας στρατιωτικές ασκήσεις με μαχητικά αεροσκάφη και αλεξιπτωτιστές, σε μια προσπάθεια να δείξει συμπαράσταση στους πολιορκούμενους Ουκρανούς στρατιώτες στις βάσεις της Κριμαίας.

Παράλληλα, έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ένα μικρό αναγνωριστικό αεροσκάφος να δέχεται πυρά, ενώ πετούσε κοντά στα σύνορα.

Έξι ημέρες πριν το δημοψήφισμα για την προσάρτηση ή όχι της Κριμαίας  στη Ρωσία, Οι διαδηλώσεις υπέρ και κατά της απόσχισης συνεχίζονται με τη Μόσχα να επιμένει ότι το δημοψήφισμα είναι νόμιμο, ενώ η Δύση λέει ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, με την Κίνα να κάνει μια πιο διπλωματική παρέμβαση, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και ειρηνική πολιτική λύση .

Μάχη της… σημαίας

Την ώρα που στη Σεβαστούπολη οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν άλλοι υπέρ κι άλλοι κατά της απόσχισης, στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας, είναι σε εξέλιξη η … μάχη της σημαίας, με τους διαδηλωτές να ανεβάζουν τη ρωσική στα κυβερνητικά κτίρια της πόλης. Η μαζική διαδήλωση ανάγκασε τον  Βιτάλι Κλίτσκο να ακυρώσει τη συγκέντρωση που προγραμμάτιζε στην περιοχή.  

Αντίθετη είναι η εικόνα στην Οδησσό, όπου οι κάτοικοι εναντιώνονται στην απόσχιση της Κριμαίας και διαδηλώνουν κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.