X

Ξεσηκωμός και τύμπανα πολέμου στην Κριμαία με φόντο το δημοψήφισμα

Οι ρωσόφωνες αρχές της Κριμαίας καλούν διεθνείς παρατηρητές για να παρακολουθήσουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος..

Ant1news

Μπορεί οι ρώσοι να αρνούνται ότι έχουν μπει σε διαδικασία προετοιμασίας για πόλεμο, όμως στην Ουκρανία οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε συναγερμό και ήδη αναλαμβάνουν ειδικές αποστολές, καθώς στην Κριμαία η πορεία προς το δημοψήφισμα για την προσάρτησή της από τη Ρωσία είναι μη αναστρέψιμη. 

Οι ρωσόφωνες αρχές της Κριμαίας καλούν τώρα διεθνείς παρατηρητές για να παρακολουθήσουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ωστόσο παρά την έντονη διπλωματική κινητικότητα φαίνεται ότι το Κρεμλίνο δεν είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει σε σχέδια που εκπονούν οι δυτικές δυνάμεις. 

Την ίδια ώρα ο ξεσηκωμός των ρωσόφωνων στη Κριμαϊκή χερσόνησο δεν κάμπτεται από τις προετοιμασίες πολέμου που ανακοινώνει το Κίεβο. 

Εν τω μεταξύ, ένοπλοι, η ταυτότητα των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστη, απήγαγαν δύο Ουκρανούς δημοσιογράφους στην Κριμαία, ανακοίνωσε χθες η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς

Σύνορα, προειδοποιώντας ότι αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις εναντίον εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης προσπαθούν να μετατρέψουν την περιοχή σε μια "μαύρη τρύπα για τις ειδήσεις". 

Οι εντάσεις στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας αυξάνονται μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης του δημοψηφίσματος για την ένωσή της με τη Ρωσία, στις 16 Μαρτίου.

Μέσα σε μία εβδομάδα, ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Κριμαία, όπου εδρεύει ο ρωσικός στόλος. 

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter δήλωσε πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής αυτής με τη Ρωσία, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαρτίου, είναι αθέμιτο και πως μια προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία θα ήταν παράνομη.