X

Επέστρεψαν στους δικαιούχους τα έργα τέχνης που είχαν κλέψει οι Ναζί

Η γαλλική κυβέρνηση επέστρεψε τρεις πίνακες, που είχαν κλαπεί από τους Ναζί, στους απογόνους των δικαιούχων.

Ant1news

Σε μία λιτή τελετή στο Υπουργείο Πολιτισμού του Παρισιού, η γαλλική κυβέρνηση επέστρεψε τρεις κλεμμένους από τους Ναζί πίνακες στις οικογένειες που ανήκαν πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρώτος πίνακας, «Το πορτραίτο μίας γυναίκας» του 18ου αιώνα, παραδόθηκε στην οικογένεια της Ρόζα και του Τζέικομπ Οπενχάιμερ, που ήταν έμποροι έργων τέχνης στο Βερολίνο.

Ο δεύτερος πίνακα, «Ορεινό τοπίο» του Joos de Momper, παραδόθηκε στους απογόνους του βέλγου τραπεζίτη Cassel van Doorn και ο τρίτος πίνακας, «Η Παρθένος και το Βρέφος» επιστράφηκε στους κληρονόμους του Ρουμάνου τραπεζίτη Richard Soepkez.

«Σκοπός μας είναι να επιστρέψουμε όλα τα έργα τέχνης. Αυτοί οι πίνακες δεν πρόκειται να κρατηθούν σε μουσεία και εθνικές συλλογές, αλλά θα παραδοθούν στις οικογένειες από τις οποίες εκλάπησαν», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ορελί Φιλιπετί.

Για τον σκοπό αυτό, εξάλλου, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που έχει αναλάβει να εντοπίσει τους κατόχους των έργων τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελετή παράδοσης των τριών πινάκων πραγματοποιήθηκε την παραμονή της πρεμιέρας στη Γαλλία της ταινίας «Μνημείων Άνδρες», με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, τον Ματ Ντέιμον και τον Μπιλ Μάρεϊ. Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία μιας ομάδας συντηρητών έργων τέχνης που εστάλησαν στην Ευρώπη από την αμερικανική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να ανακτήσουν εκατοντάδες έργα τέχνης που εκλάπησαν από τους Ναζί.