X

Αίμα και αβεβαιότητα στην Κριμαία

Το πρώτο αιματηρό περιστατικό στην Κριμαία σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συνθήκης για ένωση με την Ρωσία.

Ant1news

Πολεμικό είναι το κλίμα στην χερσόνησο της Κριμαίας, με την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα να παραμένει έντονη, μετά την υπογραφή της συνθήκης για προσάρτηση της περιοχής στην Ρωσία.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι σχεδιάζει τώρα να υποκινήσει και την απόσχιση της Ανατολικής Ουκρανίας. 

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση βρίσκονται σε δύσκολο σταυροδρόμι με τη διεθνή κοινότητα να αντιδρά έντονα για το σχέδιο ενσωμάτωσης της Κριμαίας με την Ρωσία.

Μετά την υπογραφή της συνθήκης, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τους νέους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαία, σημειώθηκε και το πρώτο αιματηρό περιστατικό.

Δύο άνθρωποι, ένας ουκρανός στρατιώτης και ένα μέλος των φιλορωσικών «δυνάμεων αυτοάμυνας», σκοτώθηκαν στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας, από πυροβολισμούς σε μια ουκρανική στρατιωτική βάση, όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας. Δύο ακόμη άνδρες, ένας ουκρανός στρατιώτης και ένας φιλορώσος παραστρατιωτικός, τραυματίστηκαν, σημείωσε η Όλγκα Κοντρατσόβα.



Η εκδοχή αυτή των γεγονότων διαφέρει από εκείνη του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο έκανε λόγο για έναν νεκρό και δύο τραυματίες μεταξύ των ουκρανών στρατιωτών. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ένας σπουδαστής της σχολής ναυτικών δοκίμων, ο Σ. Κακούριν, σκοτώθηκε από μια σφαίρα στο στήθος στη διάρκεια μιας επίθεσης εναντίον της μονάδας του στη Συμφερόπολη. Ο πλοίαρχος Β. Φεντούν τραυματίστηκε στον λαιμό και το χέρι και ένας τρίτος στρατιώτης τραυματίστηκε στο κεφάλι και το πόδι από χτυπήματα με γκλομπ. «Οι δράστες φορούσαν στολές ρώσων στρατιωτών και έφεραν αυτόματα όπλα και ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Η εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε από την πλευρά της ότι «από την έρευνα στο σημείο καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως τα πυρά, που είχαν στόχο τόσο τους ουκρανούς στρατιώτες όσο και τα μέλη των δυνάμεων αυτοάμυνας προήλθαν από το ίδιο σημείο».

Ο ουκρανός στρατιώτης που σκοτώθηκε φρουρούσε τη βάση αυτή στην οποία βρίσκονται οι φωτογραφικές υπηρεσίες του στρατιωτικού κέντρου τοπογραφίας και ναυτιλίας, διευκρίνισε ο Βλάντισλαβ Σελέζνεφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

ΟΑΣΕ: Ενάντια στο διεθνές δίκαιο η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «ενάντια στο διεθνές δίκαιο», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

«Ο ελβετός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΟΑΣΕ, θεωρεί ότι τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη .

Η ανακοίνωση του κ. Μπουρκχάλτερ τονίζει επίσης ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να σημάνουν το τέλος της διπλωματίας , προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση». «Ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος και αποφασιστικές προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ οι εκπρόσωποι των 57 κρατών μελών του ΟΑΣΕ δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει να στείλουν αποστολή του οργανισμού στην Ουκρανία.