X

«Πρωταγωνιστής» σε νέο σκάνδαλο ο Σαρκοζί

Στο φώς έβγαλε ο ιστότοπος Mediapart 7 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση Μπετανκούρ.

Ant1news


Τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, του Νικολά Σαρκοζί με τον δικηγόρο του Τιερί Ερζόγκ, για την υπόθεσε Μπετανκούρ, που υποκλάπηκαν, μετά από δικαστική εντολή, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart.

Σε ένα από τα τηλεφωνήματα ο Ερζόγκ φέρεται να χαρακτηρίζει "μπάσταρδους του Μπορντό" τους δικαστές που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Σαρκοζί στο πλαίσιο της υπόθεσης περί εκμετάλλευσης ανήμπορου προσώπου που αφορούσε την πολυεκατομμυριούχο Λιλιάν Μπετανκούρ.

Η υποκλοπή των τηλεφωνημάτων έγινε στο διάστημα 28 Ιανουαρίου-11 Φεβρουαρίου από τη δεύτερη τηλεφωνική γραμμή που είχε εγκαταστήσει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας χρησιμοποιώντας το όνομα "Πολ Μπισμούτ".

Η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από την απόφαση που αναμένεται να εκδώσει το Ακυρωτικό Δικαστήριο για τις ατζέντες του Σαρκοζί οι οποίες είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Μπετανκούρ.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Σαρκοζί για την υπόθεση Μπετανκούρ απορρίφθηκαν τον Οκτώβριο του 2013 αλλά οι ατζέντες του αποτελούν στοιχείο για τη διερεύνηση της αμφιλεγόμενης διαιτησίας υπέρ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, το 2008, στην αντιδικία του με την τράπεζα Credit Lyonnais για την πώληση της εταιρείας Adidas.

Ενδέχεται να ενδιαφέρουν και τους δικαστές που ερευνούν τις κατηγορίες ότι ο Μουάμαρ Καντάφι χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007.

Στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που είχαν διαταχθεί για τη «χρηματοδότηση Καντάφι» καταγράφηκε και μια συνομιλία μεταξύ του Σαρκοζί και του Ερζόγκ, η οποία στάθηκε αφορμή να δοθεί εντολή από τους οικονομικούς εισαγγελείς για τη διενέργεια δικαστικής έρευνας σχετικά με τη παραβίαση του απορρήτου της προανακριτικής διαδικασίας και της αθέμιτης άσκησης επιρροής έναντι ανταλλάγματος.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Le Monde, από τη σύνθεση των απομαγνητοφωνημένων αποσπασμάτων των επτά τηλεφωνικών επικοινωνιών που έχει στη διάθεσή του ο ιστότοπος Mediapart προκύπτει ότι ένας από τους δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ενημέρωνε την πλευρά του Σαρκοζί για τις "τάσεις" που διαμορφώνονταν στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο στις 29 Ιανουαρίου ο Ερζόγκ εκφράζει τη χαρά του για την "αφοσίωση" που επιδεικνύει ο πληροφοριοδότης του ο οποίος "κοπιάζει πολύ".

Ο δικηγόρος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το δικαστήριο θα ακυρώσει την εντολή να κατασχεθούν τα σημειωματάρια του Σαρκοζί "εκτός και αν νικήσει η δικαιοσύνη". Η δήλωση αυτή χαρακτηρίζεται "απίστευτη ομολογία" από τον Mediapart.

Την 1η Φεβρουαρίου ο Σαρκοζί τηλεφωνεί στον δικηγόρο του και του ζητάι να τον καλέσει στην επίσημη τηλεφωνική γραμμή του "για να δώσουμε την εντύπωση ότι συνομιλούμε". Στις 5 Φεβρουαρίου ο πρώην πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει τον δικαστή Αζιμπέρ να πάρει μια θέση στο Μονακό. Ο δικηγόρος του αποκαλύπτει ότι έχει, ήδη, διαβεβαιώσει τον "Ζιλμπέρ" για το θέμα. Την κατάπληξή τους για τις αποκαλύψεις του Mediapart  εξέφρασαν οι  ενώσεις των δικαστών.