X

Στο κόκκινο η ένταση στην Κριμαία και τελεσίγραφο Τουρτσίνοφ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην Κριμαία, όπου οι φιλορωσικές δυνάμεις προχωρούν στην κατάληψη των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων.

Ant1news



Μία μία λεπτή κλωστή κρέμονται οι ισορροπίες στην Κριμαία, την ώρα που η Μόσχα επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της όλα τα στρατόπεδα και τις βάσεις της Χερσονήσου, ώστε να τις παραδώσει στον νεοσύστατο στρατό της ρωσικής επαρχίας.

Νωρίτερα σήμερα Φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν το αρχηγείο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη και το Κίεβο έδωσε το βράδυ της Τετάρτης διορία τριών ωρών στις αρχές της Κριμαίας προκειμένου να απελευθερώσουν τον αντιναύαρχο Σεργκέι Γκαϊντούκ και τους άλλους ομήρους.

Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, έστειλε τελεσίγραφο στις κριμαϊκές αρχές, ζητώντας τους να απελευθερώσουν άμεσα τον διοικητή του ουκρανικού ναυτικού και «όλους τους άλλους ομήρους». Σε διαφορετική περίπτωση, απείλησε ότι «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Το πρακτορείο ειδήσεων Kriminform είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο αντιναύαρχος Σεργκέι Γκαϊντούκ, «συνελήφθη προσωρινά» κατόπιν εντολής της εισαγγελίας, επειδή είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών, όμως, δεν διευκρινίστηκε εάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος ή αν κρατείται ακόμη.

Μετά την εισβολή των φιλορώσων ακτιβιστών και πολιτοφυλάκων, οι οποίοι ύψωσαν τη ρωσική σημαία στη θέση της ουκρανικής, περίπου 50 αξιωματικοί που βρίσκονταν στον ναύσταθμο κατάφεραν να φύγουν από τη βάση. Το νέο επεισόδιο έρχεται μία ημέρα μερά το αιματηρό περιστατικό με δύο νεκρούς.



Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους άλλη μια ουκρανική ναυτική βάση στην Κριμαία το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με έναν Ουκρανό αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού. Ο πλωτάρχης Εντουάρντ Κουσναρένκο ανέφερε ότι δεν ασκήθηκε βία κατά την έφοδο των στρατιωτών στο ναυτικό σταθμό φορτοεκφορτώσεων και ανεφοδιασμού στο Μπαχτσισαράι, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Συμφερόπολης. 

«Οι Ρώσοι στρατιώτες ήρθαν και μας ζήτησαν να εγκαταλείψουμε τη βάση, κάτι που κάναμε», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς έξω από τη βάση και πρόσθεσε ότι «θα επιχειρήσουμε ξανά αύριο να επιστρέψουμε στις θέσεις μας».

Μάλιστα, οι Ρώσοι στρατιώτες δεν δίστασαν να πυροβολήσουν στον αέρα όταν δημοσιογράφοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πύλη της συγκεκριμένης βάσης. Ο Κουσναρένκο ανέφερε ότι ο ίδιος και 14 άλλοι ναύτες απομακρύνθηκαν από τη βάση του Μπαχτσισαράι και δε μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τους ανωτέρους τους στη Σεβαστούπολη ή στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.



Μέσα σε αυτό το φόντο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα κατασκευάσει μια γέφυρα που θα συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια. «Μας χρειάζεται μια γέφυρα τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τον σιδηρόδρομο», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο διάπλους των Στενών του Κερτς, ενός πορθμού πλάτους 4,5 χιλιομέτρων στο στενότερο σημείο του, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική, είναι ο μοναδικός τρόπος -πλην του αεροπλάνου- για να φτάσει κανείς στην Κριμαία χωρίς να περάσει πρώτα από το έδαφος της Ουκρανίας. Η σύνδεση τώρα γίνεται με φεριμπότ. 

Ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Μαξίμ Σοκόλοφ, αποκάλυψε ότι εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί μια υποθαλάσσια σήραγγα.  Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών το ποσό που θα διατεθεί για τη γέφυρα αυτή φτάνει τα 3 δισ. δολάρια (2,16 δισ. ευρώ). Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ένας τοπικός αξιωματούχος είχε πει ότι η σχεδιαζόμενη γέφυρα θα έχει μήκος 7,5 χιλιομέτρων.

Στην κόψη του ξυραφιού και οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Μόσχας

Η ένταση κλιμακώνεται και σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, προανήγγειλε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αντιδράσει επιβάλλοντας ισοδύναμα μέτρα στις κυρώσεις των ΗΠΑ και μελετά τη λήψη περαιτέρω μέτρων εάν η Ουάσινγκτον κλιμακώσει τη σύγκρουση των δύο κρατών.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας επέκρινε επίσης έντονα σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει εν μέρει την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ως αντίδραση στις κινήσεις της Μόσχας για την προσάρτηση της Ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Η μονομερής  αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας εκμηδενίζει ό,τι θετικό είχε επιτευχθεί με τόση δυσκολία τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Πάντως και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την παράδοση ενός προσομοιωτή μάχης στη Μόσχα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε την Τετάρτη τις ρωσικές κινήσεις για την κατάληψη ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία, επισημαίνοντας ότι δημιουργούν μια «επικίνδυνη κατάσταση». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, έκανε την επισήμανση αυτή  μετά την εισβολή στη ναυτική βάση της Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη.

«Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση. Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες», δήλωσε ο Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερα πρόσωπα, πέραν των 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, στους οποίους επιβλήθηκαν τη Δευτέρα κυρώσεις από την Ουάσινγκτον. 

«Η διπλωματία παραμένει το μόνο αποδεκτό μέσο για την διευθέτηση αυτής της κατάστασης και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας», τόνισε σχετικά και ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτικών. «Ο ρωσικός στρατός φέρει την πλήρη ευθύνη για τους τραυματισμούς ή τους θανάτους που προκαλούν μέλη τακτικών ή άτακτων δυνάμεων, αυτών που δεν φέρουν διακριτικά», σημείωσε.