X

"Nein" του Βερολίνου στην εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας στη Μόσχα

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την εκτέλεση δημόσιας σύμβασης με τη Ρωσία.

Ant1news


«Απαράδεκτη υπό τις παρούσες συνθήκες» θεωρεί το Βερολίνο την παράδοση προσομοιωτή μάχης στη Μόσχα, σε εκτέλεση δημόσιας σύμβασης την οποία είχε αναθέσει, το 2011, η Ρωσική Ομοσπονδία στη γερμανική εταιρεία Rheinmetall.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την επιχείρηση» η οποία κατασκευάζει τον προσομοιωτή και «προς το παρόν δεν προβλέπεται να γίνει καμιά εξαγωγή», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η συμβατική υποχρέωση της Rheinmetall ήταν να παραδώσει στρατιωτική τεχνολογία αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί το κέντρο προσομοίωσης μάχης.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της εταιρείας Rheinmetall ότι σκόπευε να ολοκληρώσει την παράδοση του εξοπλισμού, με τη διευκρίνιση πως δεν εκκρεμούν άλλες παραγγελίες από τη Ρωσία ή από την Ουκρανία.

Συμφωνία Κάμερον-Μέρκελ για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι η Βρετανία και η Γερμανία συμφώνησαν απόψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, πέραν των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων σε βάρος 21 προσώπων.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησαν τα πιθανά σενάρια αντίδρασης της ΕΕ στις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου του Κάμερον.

Οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία και οι ενέργειες της Ρωσίας που ακολούθησαν για την προσάρτηση της χερσονήσου είναι εκτός νόμου και συμφώνησαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, που θα προστεθούν στις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, που αποφάσισαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ», είπε η εκπρόσωπος.

«Συμφώνησαν, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς εταίρους για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και να αποτραπεί η Ρωσία από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».