X

Υπεράνω ο Πούτιν, δεν απαντά με κυρώσεις στις ΗΠΑ

Δεν θα απαντήσει με κυρώσεις στις ΗΠΑ ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που είδε σήμερα την Άνω Βουλή να επικυρώνει τη συνθήκη προσάρτισης της Κριμαίας.

Ant1news

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία  δεν θα επιβάλει "προς το παρόν" κυρώσεις σε απάντηση της νέας δέσμης που ανακοινώθηκε χθες από την Ουάσινγκτον κατά μίας ρωσικής τράπεζας και ρώσων πολιτών, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

"Θεωρώ ότι οφείλουμε προς το παρόν να μην λάβουμε μέτρα απέναντι" στις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. 

Οι προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία είναι ένας αδιέξοδος δρόμος, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την επομένη της επιβολής νέων κυρώσεων από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. 

«Το να ακολουθηθεί η πορεία αυτών οι οποίοι είναι ανοικτά ρωσόφοβοι και το να απομονωθεί η Ρωσία είναι ένας αδιέξοδος δρόμος», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας ενώπιον της άνω Βουλής, η οποία επικύρωσε τη συμφωνία προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην ίδια ομιλία του χαρακτήρισε τις διεθνείς κυρώσεις 0ι οποίες επιβλήθηκαν σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες λόγω της Κριμαίας είναι «εντελώς παράνομες» και θα δημιουργήσουν τεχνητά εμπόδια στις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση. 

Η Ουάσινγκτον επέβαλε χθες κυρώσεις σε άλλα 20 πρόσωπα στη Ρωσία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα. 

Στο μεταξύ, η ρωσική Ανω Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, επικύρωσε τη συνθήκη προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η συνθήκη είχε επικυρωθεί χθες από την ρωσική Δούμα. Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το νόμο ο οποίος ολοκληρώνει την διαδικασία ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, αψηφώντας τους δυτικούς ηγέτες οι οποίοι επιμένουν ότι η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας παραμένει έδαφος της Ουκρανίας. 

Σε μία τελετή στο Κρεμλίνο, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο Πούτιν υπέγραψε το νόμο ο οποίος επικυρώνει τη συνθήκη με την οποία η Κριμαία εντάσσεται στη Ρωσία, καθώς και ένα νόμο με τον οποίο δημιουργούνται δύο νέες διοικητικές περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Κριμαία και η Σεβαστούπολη.

Για το χρέος της Μόσχας ενημέρωσε τον Πούτιν ο Μεντβέντεφ

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία συνολικά 16 δις δολάρια. Νωρίτερα, ο ίδιος είπε ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο των 11 δις δολαρίων στη Ρωσία γιατί η συμφωνία με βάση την οποία η Μόσχα παρείχε φθηνό φυσικό αέριο θα πάψει να ισχύει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. 

Επιπλέον, είπε ο ρώσος πρωθυπουργός, η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία άλλα τρία δις δολάρια για ένα πρόσφατο δάνειο με τη μορφή αγοράς Ευρωομολόγων και ότι από το ποσό αυτό περίπου τα δύο δις τα χρωστάει στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom. 

 Όπως είπε ο Μεντβέντεφ, οι συμφωνίες του Χάρκοβο με τις οποίες επεκτάθηκαν τα δικαιώματα των Ρώσων στη ναυτική βάση της Σεβαστουπόλεως της Κριμαίας για άλλα 25 χρόνια, με αντάλλαγμα μειώσεις στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και της χορήγησης  πιστωτικής γραμμής δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι "υπό καταγγελία", γεγονός που δίνει στη Μόσχα το νόμιμο δικαίωμα να διεκδικήσει δικαστικώς τα χρήματα από την Ουκρανία.

Μέσα σε αυτό το φόντο, συνεχίζονται οι ρωσικές καταγγελίες για τη δράση των φιλοναζιστών στο Κίεβο, μετά και το σάλο που προκάλεσε ο ξυλοδαρμός του διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης της Ουκρανίας, απο βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος, προκειμένου να υποχρεωθεί σε παραίτηση γιατί δεν τους είναι αρεστός.