X

Τιμοσένκο: «Ο Πούτιν έχασε την Ουκρανία για πάντα»

«Θα πολεμήσουμε εάν περάσει την κόκκινη γραμμή», διαμηνύει η Γιούλια Τιμοσένκο.

Ant1news


«Ο Πούτιν έχασε την Ουκρανία για πάντα, αφού μας κήρυξε τον πόλεμο» με την προσάρτηση της Κριμαίας, δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο.

Η ηγερία της Πορτοκαλί Επανάστασης, στην πρώτη μεγάλης διάρκειας εμφάνιση στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας μετά την αποφυλάκισή της στα τέλη Φεβρουαρίου, υπογράμμισε πως «ο Πούτιν είναι ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός της Ουκρανίας, ο οποίος κατέλαβε εδάφη μας με τα όπλα».

Η Τιμοσένκο κάλεσε τους Ουκρανούς να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στην περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στην ηπειρωτική χώρα.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο ο Πούτιν να περάσει την κόκκινη γραμμή» τόνισε, σημειώνοντας ότι περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα ουκρανικά σύνορα.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να έχει την τύχη άλλων «δικτατόρων που ανετράπησαν». «Δεν είναι ο πρώτος δικτάτορας που επιδεικνύει φασιστική συμπεριφορά. Ο κόσμος έχει σταματήσει πολλούς τέτοιους, ακόμα και τα τελευταία χρόνια. Θυμόμαστε τη Λιβύη, θυμόμαστε άλλους δικτάτορες που ανατράπηκαν. . . Ο Πούτιν δεν αποτελεί εξαίρεση», σημείωσε η Γιούλια Τιμοσένκο.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Ευρώπης έκρινε παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία, ενώ ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία για απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και προανήγγειλε προσφυγή της χώρας στα διεθνή δικαστήρια. 

Μέσα σε αυτό το φόντο, η Ευρωπαική Ένωση έστειλε ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν έντονα και δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ υπέγραψαν πολιτική συμφωνία σύνδεσης με το Κίεβο.