X

Ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν στην Ουκρανία

Η συγκέντρωση μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας προβληματίζει ιδιαίτερα τη Δύση.

Ant1news

Στην Ουκρανία έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους οι ηγέτες της Δύσης, καθώς δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για την μεγάλη συγκέντρωση ρωσικής δύναμης πυρός στη μεθόριο.

Με δεδομένη την υπεροχή της Ρωσίας στην Κριμαία, καθώς όλες οι στρατιωτικές βάσεις της χερσονήσου έχουν τεθεί υπό τον έλεγχό της, η Δύση φοβάται το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί εισβολή στις  φιλορωσικές ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Μια ενδεχόμενη ρωσική επέμβαση στην ανατολική ή στη νότια Ουκρανία θα πυροδοτήσει ξεκάθαρα επιπλέον κυρώσεις, όπως και το ενδεχόμενο να ξεσπάσει βία στην Κριμαία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. 

Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ηγέτες της ομάδας της G7, κατά τη διάρκεια της Συνόδου στη Χάγη, συζήτησαν την ανάγκη το ΝΑΤΟ να προσφέρει διαβεβαιώσεις και υποστήριξη στους συμμάχους του στην ανατολική Ευρώπη.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά οικονομιών του κόσμου (G7), ανέφερε ο ίδιος, ανέλυσαν τις επιπτώσεις σε άλλες χώρες από την ενδεχόμενη επιβολή τομεακών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και συμφώνησαν ότι το κόστος αυτών των κυρώσεων θα είναι μεγάλο αλλά είναι αναγκαίο.

«Το κόστος της απραξίας είναι πολύ μεγαλύτερο, δεδομένης της απειλής που τίθεται για το διεθνές σύστημα», υπογράμμισε ο μη κατονομαζόμενος αυτός αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Με ψήφους 78 υπέρ και 17 κατά, η Γερουσία έθεσε τις βάσεις για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που αφορά στο πρόγραμμα βοήθειας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων, την παροχή 150 εκατομμυρίων δολαρίων για βοήθεια προς την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες και την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους και Ουκρανούς που είναι υπόλογοι για διαφθορά, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την υπονόμευση της σταθερότητας στην Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο επίσης περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στις οποίες αντιτίθενται πολύ Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, ωστόσο αυτές δεν περιλαμβάνονται σε μια άλλη εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι που μπορεί να περιπλέξει τη διαδικασία χορήγησης βοήθειας στην Ουκρανία, αναφέρει το Ρόιτερς.