X

Πλήρης ο έλεγχος της Κριμαίας από τη Μόσχα

Η Κριμαία τελεί πλέον και τυπικά υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας, ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην Ουκρανία.

Ant1news



Παρά τη διπλωματική απομόνωση και τις κυρώσεις από τη Δύση, η Ρωσία δεν πτοήθηκε και έχει λάβει υπό τον πλήρη έλεγχό της την Κριμαία, ενώ το βλέμμα πλέον στρέφεται σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου επικρατεί αναταραχή και ανησυχία για την επόμενη ημέρα στη χώρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το τελευταίο πολεμικό πλοίο υπό ουκρανική σημαία στην Κριμαία, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματίες.

Με την κατάληψη και του τελευταίου πολεμικού πλοίου που παρέμενε υπό ουκρανικό έλεγχο, οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως στρατιωτικά την χερσόνησο, όπου κυματίζουν πλέον σχεδόν παντού οι σημαίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Την ίδια ώρα, η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη στην Ουκρανία, καθώς αυξάνεται η αγωνία για το μέλλον και την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης. Το τοπίο θόλωσε ακόμη περισσότερο κι από τη δολοφονία ενός τοπικού επικεφαλής του ουκρανικού ακροδεξιού κινήματος Δεξιός Τομέας στην πόλη Ρόβνο.

Στο μέτωπο των διπλωματικών πιέσεων, το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (DECC), ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας επανεξετάζει μία συμφωνία που είχε συνάψει με τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, σχετικά με μια διακρατική συνεργασία, ως αντίδραση στην ουκρανική κρίση.

Η Βρετανία τον περασμένο Νοέμβριο υπέγραψε μια συμφωνία με την Rosatom για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Ρωσία. Ωστόσο, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είχε θέσει υπό εξέταση τη συμφωνία, καθώς εντείνονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

«Δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις σχετικά με το πώς θα προχωρήσει αυτό το έργο, το οποίο είναι υπό εξέταση, κάτω από το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία», τονίζει το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η Rosatom δεν έκανε οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.