X

Πρώτη ολική μεταμόσχευση κρανίου από 3D εκτυπωτή

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σε μία νεαρή στην Ολλανδία η πρώτη ολική μεταμόσχευση κρανίου.

Ant1news



Το τεχνητό μόσχευμα που τοποθετήθηκε στην ασθενή δημιουργήθηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή και η χειρουργική επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις μήνες, κρίθηκε επιτυχής από τους γιατρούς.

Η 22χρονη έπασχε από μία σπάνια διαταραχή, η οποία προκαλούσε προοδευτική πάχυνση των οστών του κρανίου της, με αποτέλεσμα να πιέζεται ο εγκέφαλός της. Η νεαρή είχε αρχίσει να χάνει την όρασή της και την ικανότητα δημιουργίας εκφράσεων στο πρόσωπό της. Όταν τα οστά της έφτασαν σε πάχος τα 12,5 εκατοστά, αντί για το φυσιολογικό πάχος του 1,5 εκατοστού, η απόφαση για την ολική αντικατάσταση του κρανίου κρίθηκε επιβεβλημένη, αφού σταδιακά θα έχανε όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες, κάτι που θα οδηγούσε στο θάνατό της.

Η πολυπλοκότητα και η δυσκολία της χειρουργικής διαδικασίας, η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από 23 ολόκληρες ώρες, ήταν τεράστια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διεύθυνση του νοσοκομείου καθυστέρησε τρεις μήνες να ανακοινώσει της επιτυχίας της εγχείρησης, προκειμένου να είναι απολύτως βέβαιη για την ανάρρωση της ασθενούς. Η όραση της 22χρονης έχει αποκατασταθεί πλήρως και πλέον η νεαρή έχει επιστρέψει στην εργασία της.



Τα μοσχεύματα από τρισδιάστατο εκτυπωτή χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο πλέον στην σύγχρονη ιατρική. Πρόσφατα ένας 29χρονος Ουαλός έγινε ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε μία επαναστατική χειρουργική επέμβαση ανάπλασης του προσώπου του.