X

Βρυξέλλες: Επεισοδιακή διαδήλωση κατά της λιτότητας

Τουλάχιστον 25 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, στις Βρυξέλλες, εναντίον των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη.

Ant1news


Επεισοδιακή κατάληξη είχε η διαδήλωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων(CES), στις Βρυξέλλες. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλίας νερού για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διαρκεια των συγκρούσεων τραυματίσθηκαν 28 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 3 αστυνομικοί.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη -κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία- όπως και μια μικρή ομάδα Ελλήνων εργαζόμενων.

Αίτημα των διαδηλωτών ήταν μια πιο κοινωνική Ευρώπη. «Μέτρα λιτότητας= διαρκής φτώχεια», «Λαός, όχι κέρδος», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν.

«Το μήνυμά μας είναι απλό, όμως, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να το ακούσουν. Το μήνυμά μας είναι ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν σε απάντηση στην οικονομική κρίση δεν αρκούν και στην πραγματικότητα έχουν επιδεινώσει την οικονομική και κοινωνική κρίση. Το μήνυμά μας είναι ότι η λιτότητα δεν λειτουργεί», δήλωσε η γενική γραμματέας του CES, Μπερναντέτ Σεγκόλ.

Στόχος της κινητοποίησης ήταν «να ανοίξει ένας νέος δρόμος στην Ευρώπη χωρίς λιτότητα αλλά με ισχυρές επενδύσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ποιότητας», σχολίασε από την πλευρά της η Εμανουέλα Μπονασίνα, εκπρόσωπος της CES, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν στις 25 Μαΐου «υποψήφιους που θα αλλάξουν τον τρόπο που διοικείται η ΕΕ».

Περισσότεροι από 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι. Οι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια από το 2008 και σε 18 από τις 28 χώρες της ΕΕ οι πραγματικοί μισθοί έχουν σημειώσει πτώση, όπως επισημαίνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

«Η κατάσταση των νέων είναι ακόμη χειρότερη: 7,5 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν. Πολλοί από τους πιο μορφωμένους και με το ισχυρότερο επιχειρηματικό πνεύμα εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να αναζητήσουν εργασία αλλού», υπογράμμισε η γραμματέας του CES, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να υπάρξει μια «χαμένη γενιά».