X

Απήγαγαν, βασάνισαν και σκότωσαν δημοσιογράφο στην Ουκρανία

Νεκρός με εμφανή σημάδια βασανισμού βρέθηκε ένας δημοσιογράφος και μαχητικός υποστηρικτής του ουκρανικού εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα («Ελευθερία»), μία ημέρα μετά την απαγωγή του.

Ant1news



Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος Σβόμποντα, η σορός του Βασίλι Σεργκουιένκο βρέθηκε το Σάββατο σε ένα δάσος κοντά στο χωριό Βιγκράιεφ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, περίπου 120 χλμ. νοτιοανατολικά του Κιέβου.

Όπως αναφέρεται το θύμα έφερε «σημάδια βασανισμού», τραύματα με μαχαίρι και είχε «ανοιγμένο κρανίο», ενώ αναφέρεται πως είχε απαχθεί από το σπίτι του το βράδυ της Παρασκευής από τρεις αγνώστους, που τον ανάγκασαν να επιβιβαστεί σε ένα αυτοκίνητο.

Η τοπική εισαγγελία επιβεβαίωσε τον εντοπισμό της σορού του δημοσιογράφου χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, αναφέροντας ότι «η έρευνα είναι σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με το Σβόμποντα, ο Βασίλι Σεργκουιένκο είχε δεχθεί πρόσφατα απειλές και η δολοφονία του μπορεί να συνδέεται με άρθρα που είχε γράψει σχετικά με έναν ισχυρό επιχειρηματία της περιοχής, τον οποίο το κόμμα δεν κατονομάζει.

Πέρα από την επαγγελματική ιδιότητα του δημοσιογράφου, ο Σεργκουιένκο ήταν ακτιβιστής του Σβόμποντα και είχε συμμετάσχει στις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις του Κιέβου οι οποίες κατέληξαν στην πτώση της φιλορωσικής ουκρανικής κυβέρνησης στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το κόμμα Σβόμποντα, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, είναι μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού, ενώ ο ηγέτης του, Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για αντισημιτικές δηλώσεις.

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία κρατικής ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι προχώρησε στη σύλληψη 15 ατόμων που φέρονται ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν τις τοπικές αρχές στο Λουχάνσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας.