X

Μετά την Κριμαία, το Ντόνετσκ…

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα της επαρχιακής διοίκησης στην πόλη Ντονέτσκ, της ανατολικής Ουκρανίας, ζητώντας την ένωση με τη Ρωσία.

Ant1news

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές πολιόρκησαν το κυβερνητικό κτίριο, που φυλασσόταν από δυνάμεις της αστυνομίας. Στο τέλος της συγκέντρωσης περίπου 150 άτομα αποσπάστηκαν από τη διαδήλωση για να επιτεθούν στο κτίριο της τοπικής διοίκησης.

Αφού απωθήθηκαν από την αστυνομία, περίπου 50 διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλλουν στο κτίριο. Κατέβασαν την ουκρανική σημαία από το δεκαώροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της μια ρωσική.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «Δώστε μας δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία και την επανασύνδεση με τη Ρωσία και «Έξω το ΝΑΤΟ».

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα στη Λιθουανία προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου. Ο Τουρτσίνοφ, που είναι επίσης και πρόεδρος του κοινοβουλίου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αφότου ανατράπηκε στα τέλη Φεβρουαρίου η φιλορωσική κυβέρνηση της Ουκρανίας από φιλοευρωπαίους διαδηλωτές, έπειτα από αιματηρές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Κίεβο, οι εντάσεις είναι ζωηρές στην ανατολική Ουκρανία, που συνορεύει με τη Ρωσία. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εκεί.

Κατέλαβαν κτίριο της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας στο Λουχάνσκ

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν ένα κτίριο της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) στην πόλη Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μετά τη λήξη μιας κινητοποίησης σε ένδειξη συμπαράστασης σε φιλορώσους ακτιβιστές που έχουν συλληφθεί από τις αρχές.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες, ζητούσαν την απελευθέρωση των φιλορώσων ακτιβιστών που συνελήφθησαν σε προηγούμενες διαδηλώσεις. Έριξαν αυγά και πέτρες εναντίον της έδρας της SBU, σπάζοντας τα τζάμια του κτιρίου.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Ωστόσο οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν την κεντρική είσοδο και μια ομάδα από αυτούς εισέβαλε στο κτίριο.

Συγκρούσεις εθνικιστών με φιλορώσους διαδηλωτές στο Χάρκοβο

Στο Χάρκοβο, μια πόλη 1,4 εκατομμυρίου κατοίκων στην ανατολική Ουκρανία, φιλορώσοι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ομάδα εθνικιστών. Οι τελευταίοι, που χαρακτηρίζονται «φασίστες» από τη Μόσχα και τους φιλορώσους της Ουκρανίας, απομακρύνθηκαν από την περιοχή υπό την προστασία της αστυνομίας.

Μετά την ανατροπή, στα τέλη Φεβρουαρίου, του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς μετά από πολύμηνες, αιματηρές κινητοποιήσεις στο Κίεβο, η κατάσταση στις ανατολικές και νότιες ρωσόφωνες επαρχίες της Ουκρανίας παραμένει τεταμένη. Πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις στα ανατολικά. Διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας οργανώνονται συνήθως στο τέλος κάθε εβδομάδας στις μεγάλες πόλεις της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι «θα υπερασπιστεί με όλα τα μέσα» τους ρωσόφωνους πληθυσμούς των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της χώρας με την Ουκρανία.