X

Η Τσεχία καλεί το ΝΑΤΟ σε εγρήγορση για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, προειδοποιεί πως δεν πρέπει να γίνει ανεκτή ενδεχόμενη απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει και άλλα ουκρανικά εδάφη.

Ant1news

Η Δύση θα πρέπει να αναλάβει δράση, ενδεχομένως και με την αποστολή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, εάν η Ρωσία επιχειρήσει να προσαρτήσει και άλλες ουκρανικές επαρχίες στην ανατολική μεθόριο, υποστήριξε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν.

«Τη στιγμή που η Ρωσία αποφασίσει να επεκτείνει τα σύνορα της στα ανατολικά της Ουκρανίας, τότε σταματάει το παιχνίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζέμαν μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Τσεχίας.

«Σε μία τέτοια περίπτωση θα ζητούσα όχι απλά αυστηρότερες κυρώσεις από την ΕΕ, αλλά ακόμη και στρατιωτική ετοιμότητα από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπως για παράδειγμα την αποστολή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια σε τρεις πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από τη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο, που κατηγορεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ενορχηστρώνει τα επεισόδια.

Η Τσεχία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999, λίγες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, τον πρώτο λόγο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει η κυβέρνηση, η οποία έχει αντιταχθεί στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Μόσχας.

Από την πλευρά του, όμως, ο Πρόεδρος Ζέμαν επισημαίνει: «Ακόμη και για μένα -και δεν είμαι κανένα “γεράκι”- θα αποτελούσε “κόκκινη γραμμή” μία απόπειρα προσάρτησης των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας. Τότε από “περιστέρι” θα γινόμουν κάποιος που θα ζητούσε πολύ σκληρά μέτρα».