X

Μυρίζει μπαρούτι η ανατολική Ουκρανία

Μετά την σχεδόν αναίμακτη απόσχιση της Κριμαίας, σε τροχιά… ανεξαρτησίας κινείται σχεδόν όλη η ανατολική Ουκρανία.

Ant1news

Καζάνι που βράζει είναι η ανατολική Ουκρανία, με τους ρωσόφιλους διαδηλωτές να απαιτούν ανεξαρτησία περιοχών και το Κρεμλίνο να προειδοποιεί το Κίεβο ότι αν χρησιμοποιήσει βία θα προκαλέσει εμφυλιακή «ανάφλεξη».

Οι ακτιβιστές ζητούν δημοψηφίσματα κατά το πρότυπο της Κριμαίας στις πυκνοκατοικημένες βιομηχανικές περιοχές της Ουκρανίας, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα τεταμένη σε Ντονέτσκ, Χάρκοβο και Λούχανσκ, όπου οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων συνεχίζονται. Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης είναι το γεγονός ότι χθες διαδηλωτές του "Δημοκρατικού Λαϊκού Συμβουλίου" ανακήρυξαν μια "κυρίαρχη δημοκρατία" στο Ντονέτσκ, εξέλιξη που ανησυχεί ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.

Εκρηκτική είναι η ατμόσφαιρα και στο Λούχανσκ, το οποίο απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία και στο οποίο οι διαδηλωτές φέρονται να έχουν οπλιστεί. Η ουκρανική αστυνομία απέκλεισε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Λούχανσκ και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ξεκίνησαν να καταφτάνουν στην περιοχή, όπου μετέβη και ο υπεύθυνος Εθνικής Ασφάλειας Αντρέι Πάρουμπι, καθώς και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.

Στο Χάρκοβο οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει τα κυβερνητικά κτίρια.