X

Παραιτήθηκε υπουργός για παράνομη βουλευτική αποζημίωση

Η βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μαρία Μίλερ είχε κληθεί να επιστρέψει 45 χιλιάδες στερλίνες από αποζημιώσεις.

Ant1news


Στην επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η υπουργός Πολιτισμού Μαρία Μίλερ δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας πως η πολεμική που δέχεται επί 6 ημέρες "αποσπά την προσοχή από το ουσιαστικό έργο που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση".

Η Μαρία Μίλερ, η οποία είχε αναλάβει να εκπονήσει ένα σύστημα κανονιστικής ρύθμισης του Τύπου μετά την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών από την εφημερίδα "News of the World", υπογραμμίζει στην επιστολή πως η αποστολή αυτή θα είναι "πάντα αμφιλεγόμενη για τον Τύπο".

Ανεξάρτητη έρευνα είχε καταλήξει, το Φεβρουάριο, στο συμπέρασμα ότι η Μίλερ έπρεπε να επιστρέψει 45.000 στερλίνες από αποζημιώσεις που είχε λάβει για τη δευτερεύουσα κατοικία, που διατηρούσε στο Ουίμπλεντον, στην οποία στέγαζε τους γονείς της.

Επιτροπή αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από συντηρητικούς κοινοβουλευτικούς, είχε μειώσει στις 3 Απριλίου το ποσό στις 5.800 στερλίνες.

Η πολύ μεγάλη μείωση προκάλεσε οργή στα μέσα ενημέρωσης, ενώ η υπουργός επικρίθηκε δριμύτατα και επειδή η απολογητική ομιλία της ενώπιον των βουλευτών διήρκεσε μόλις 32 δευτερόλεπτα. Περίπου 180.000 Βρετανοί υπέγραψαν αίτηση με την οποία ζητούσαν την παραίτησή της εάν δεν επέστρεφε το σύνολο των αποζημιώσεων.

Η παραίτηση της Μαρίας Μίλερ, που αντικαταστάθηκε από τον 44χρονο υφυπουργό Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ, θεωρείται πλήγμα για το κύρος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με σχολιαστές, πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών δεν βγήκαν να υποστηρίξουν την Μίλερ επειδή δεν τους άρεσε ο ρόλος της στη θέσπιση του νόμου περί γάμου προσώπων του ίδιου φύλου που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα.