X

Παραμένει η απειλή της απόσχισης στην ανατολική Ουκρανία

Οι φιλορώσοι της Ουκρανίας παραμένουν αμετακίνητοι στα οδοφράγματα που έχουν στήσει ζητώντας την αυτονομία των ανατολικών περιοχών της χώρας.

Ant1news

Παρά την προειδοποίηση του Κιέβου ότι δεν θα διστάσει να καταφύγει στη βία για να αποκατασταθεί η τάξη στην ανατολική Ουκρανία, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ενισχύουν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει γύρω από την έδρα των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Λουχάνσκ.

Το αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας, που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, είναι ένα από τα τρία κυβερνητικά κτίρια, που έχουν καταλάβει φιλορώσοι διαδηλωτές, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από το Κίεβο, κατά το πρότυπο της Κριμαίας.

Στο Ντόνετσκ, οι διαδηλωτές εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο της πόλης και ενισχύουν τα οδοφράγματα.

Πάντως  οι αρχές της Ουκρανίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα ασκήσουν δίωξη κατά των φιλορώσων ακτιβιστών, εάν αυτοί εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει στο ανατολικό τμήμα της χώρας και παραδώσουν τα όπλα τους.

"Εγγυώμεθα ότι δεν θα υπάρξει δίωξη των ανθρώπων που θα παραδώσουν τα όπλα τους και θα αποχωρήσουν από τα κτίρια. Προτίθεμαι να εκδώσω σχετικό προεδρικό διάταγμα", δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου.