X

Φωτογραφίες του ΝΑΤΟ με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Στη δημοσιότητα δόθηκαν δορυφορικές φωτογραφίες, που σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, απεικονίζουν τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία το τελευταίο διάστημα.

Ant1news



Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δημοσίευσε τις φωτογραφίες και υποστήριξε ότι στη μεθόριο της Ρωσίας με την Ουκρανία έχουν συγκεντρωθεί περίπου 40.000 Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης του πεζικού, μαχητικά ελικόπτερα και αεροσκάφη έτοιμα να αναλάβουν δράση.

Πάντως, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, ένας αξιωματικός από το ρωσικό γενικό επιτελείο διέψευσε το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες δεν τραβήχτηκαν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, όπως υποστηρίζει η Συμμαχία, αλλά τον Αύγουστο του 2013.

Κατά την παρουσίαση των επίμαχων φωτογραφιών στους δημοσιογράφους, στο γενικό επιτελείο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Μονς του Βελγίου, ο διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (CCOMC) του ΝΑΤΟ, ταξίαρχος Γκάρι Ντίκιν, ανέφερε ότι δείχνουν μια «ικανή δύναμη σε ετοιμότητα», η οποία έχει αναπτυχθεί «κοντά σε οδικούς άξονες και σε γραμμές τηλεπικοινωνιών».

«Είναι ανησυχητικό διότι συνιστά απειλή για την Ουκρανία» παρότι «δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των Ρώσων», πρόσθεσε ο ταξίαρχος Ντίκιν.

Οι φωτογραφίες σύμφωνα με το ΝΑΤΟ τραβήχτηκαν από εμπορικό δορυφόρο στο διάστημα 22 Μαρτίου-2 Απριλίου και απεικονίζουν μεταξύ άλλων 21 ελικόπτερα σε ένα ελικοδρόμιο που «δεν υπήρχε εκεί παλαιότερα», εν μέσω καλλιεργήσιμων αγρών κοντά στην πόλη Μπέλγκοροντ, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Πολύ κοντά υπάρχουν ακόμη περίπου 40 άρματα και περισσότερα από 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ενώ «δεν διακρίνεται κανένα στοιχείο από μια μόνιμη βάση».

Σε άλλες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΝΑΤΟ παρατηρείται «συγκέντρωση δυνάμεων» σε πολλές άλλες περιοχές σε απόσταση από 40 έως 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα, με εκατοντάδες οχήματα μεταφοράς προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού και καυσίμων. Ορισμένες από τις φωτογραφίες αποδεικνύουν, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ότι έχουν δημιουργηθεί προσωρινές αεροπορικές βάσεις κοντά στην Αζοφική Θάλασσα, στα ανατολικά της χερσονήσου της Κριμαίας. Σε μία από αυτές φαίνονται στρατιωτικά αεροσκάφη Sukhoi 27/30 και 24 καθώς και Mig-31 έτοιμα να απογειωθούν από τον διάδρομο ενός αεροδρομίου που μέχρι πρόσφατα ήταν παροπλισμένο.

Η ανάπτυξη τέτοιων δυνάμεων μπορεί να δικαιολογείται στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων, όμως «δεν έχουμε παρατηρήσει πολλές κινήσεις», σημείωσε ο Ντίκιν.

Την ίδια ώρα, οι φιλορώσοι της Ουκρανίας παραμένουν αμετακίνητοι στα οδοφράγματα που έχουν στήσει ζητώντας την αυτονομία των ανατολικών περιοχών της χώρας, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποιεί για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου αν η Ουκρανία δεν πληρώσει τα χρέη της.