X

Μόσχα: Ούτε στρατιώτες ούτε πράκτορες έχουμε στην Ουκρανία

Η Ρωσία μέσω του Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «χάος» στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να προσαρτήσει κι άλλες επαρχίες.

Ant1news



Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε σήμερα ότι η Μοσχα δεν διαθέτει «ούτε πράκτορες ούτε στρατιωτικούς» στο ανατολικό ρωσόφωνο τμήμα της Ουκρανίας, απορρίπτοντας τις κατηγορίες των ΗΠΑ, ότι δηλαδή η Ρωσία έχει στείλει «προβοκάτορες» για να προκαλέσουν ταραχές σε ρωσόφωνες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας.

«Μας κατηγορούν ότι έχουμε πράκτορες εκεί. Δεν έχουμε. Και κανείς από τους στρατιωτικούς μας δεν είναι εκεί. Δεν υπάρχει κανένας στρατιωτικός ούτε πράκτορας» της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σχετικά ο Λαβρόφ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας διέψευσε ότι η χώρα του θέλει να προσαρτήσει και άλλα εδάφη της Ουκρανίας, επανέλαβε, όμως, την έκκλησή του στη νέα προσωρινή ηγεσία του να δώσει ευρύτερες εξουσίες στις ρωσόφωνες περιφέρειες, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια τέτοια επιθυμία. Αντίκειται στα θεμελιώδη συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ακέραιη στα σημερινά της σύνορα, αλλά ακέραιη με πλήρη σεβασμό στις περιφέρειες», σημείωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Η ένταση ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης του Κιέβου συνεχιζόταν σήμερα σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, παρά την προσφορά χορήγησης αμνηστίας από μέρους της φιλοδυτικής μεταβατικής κυβέρνησης. Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν ακόμη ένα κυβερνητικό κτίριο στο Ντόνετσκ, ζητώντας δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία.



Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των φιλορώσων διαδηλωτών και των υποστηρικτών της νέας ηγεσίας του Κιέβου ξέσπασαν σε ένα ξενοδοχείο στην Οδησσό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 7 άνθρωποι.



Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει στείλει «προβοκάτορες» στην ανατολική Ουκρανία για να προκαλέσουν «χάος» και να δοθεί ένα «πρόσχημα» στη Μόσχα για να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επέμβαση, όπως είχε συμβεί στην Κριμαία. Ο Κέρι κατήγγειλε μια «αθέμιτη και παράνομη προσπάθεια από μέρους της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει ένα κυρίαρχο κράτος και να δημιουργήσει μια ακόμη κρίση».

«Πόλεμος» για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έντονη συζήτηση γύρω από την αύξηση της τιμής και τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία, με φόντο την επιστολή-προειδοποίηση που απέστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε 18 ηγέτες κρατών της Ευρώπης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι «προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση» στην έκκληση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς 18 χώρες της Ευρώπης να αρχίσει επειγόντως διάλογος σχετικά με τις οφειλές της Ουκρανίας για το αέριο που έχει προμηθευτεί.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο καταναγκασμού, αμφισβητεί την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή που χρεώνει το Κίεβο για το αέριο που του διαθέτει.

Θα ήταν ανούσιο να συζητηθεί με τις ΗΠΑ το θέμα και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα είναι πλήρεις χωρίς τη συμμετοχή των χωρών-πελατισσών» της Μόσχας, σημείωσε  και πρόσθεσε πως «είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τις αμερικανικές εκτιμήσεις… για το κατά πόσον είναι δίκαιη ή άδικη μια τιμή, διότι η εκτίμησή τους γίνεται από ένα τρίτο μέρος, το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με την αγορά αερίου στην Ευρώπη».

Από την άλλη πλευρά, ο μεταβατικός υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γιούρι Προντάν, ανέφερε σήμερα ότι η χώρα του ελπίζει να αγοράσει φυσικό αέριο από την Ευρώπη για να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια, καθώς φοβάται ότι η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις.

Μιλώντας στην ουκρανική Βουλή, ο Προντάν είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επεδείκνυε αλληλεγγύη στην Ουκρανία σε περίπτωση που η Ρωσία μείωνε τις προμήθειες και ότι θα εγγυόταν πως η Μόσχα δεν θα αυξήσει τη ροή μέσω εναλλακτικών αγωγών ώστε να παρακάμψει τη γειτονική της πρώην σοβιετική δημοκρατία.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να πληρώσει μια τέτοια πολιτική, μη οικονομική τιμή, έτσι τώρα διαπραγματευόμαστε με την ΕΕ σχετικά με την αντιστροφή των παραδόσεων», σημείωσε ο Προντάν και συμπλήρωσε ότι «θα κάνουμε αγορές αερίου από αντίστροφες ροές επειγόντως. Με τους όρους που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες αερίου. Σχεδιάζουμε να γίνουν από τη RWE της Γερμανίας και μια γαλλική εταιρεία αερίου» (πιθανόν τη GDF Suez, σύμφωνα με πολλούς στο Κίεβο).

Ωστόσο, η Gazprom, η κρατική επιχείρηση αερίου της Ρωσίας, αμφισβητεί το εάν και κατά πόσον είναι σύννομη η αντιστροφή της ροής των αγωγών από την Ευρώπη ώστε να εξάγεται στην Ουκρανία το προϊόν που πωλεί στις χώρες της.

Ο Προντάν δήλωσε ακόμη πως το Κίεβο επιδιώκει να αγοράσει μικρές ποσότητες αερίου από την Πολωνία και την Ουγγαρία και μια λίγο μεγαλύτερη από τη Σλοβακία, όμως υπάρχουν «πολιτικά ζητήματα» που πρέπει να επιλυθούν. Η Σλοβακία έχει καλέσει να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να εξάγει αέριο στην Ουκρανία χωρίς να παραβαίνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Ο Προντάν είπε ακόμη ότι η μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση ενδέχεται να στραφεί σε ένα διεθνές δικαστήριο επιδιαιτησίας στη Στοκχόλμη σε μια προσπάθεια να ακυρώσει μια συμφωνία που είχε συναφθεί με τη Ρωσία το 2009, όταν το Κίεβο είχε δεχθεί μια αυξημένη τιμή.

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ είπε ότι εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για να βοηθήσει (η ΕΕ) την Ουκρανία να αποπληρώσει τις οφειλές της για αέριο στη Ρωσία, σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό ORF σήμερα. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την Ουκρανία και την εταιρεία αερίου της χώρας για να εξασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα παραμείνει σε θέση να πληρώνει και ότι τα χρέη που έχει η εταιρεία στη Γκάζπρομ δεν θα αυξηθούν περισσότερο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα έχει μια συνάντηση με τους υπουργούς Ενέργειας και Εξωτερικών της χώρας αυτής την ερχόμενη Δευτέρα.

«Προετοιμάζω μία λύση η οποία αποτελεί μέρος του πακέτου βοήθειας το οποίο προσφέρουν στην Ουκρανία το ΔΝΤ, η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα», με το οποίο «θα είναι εφικτό να καλυφθούν ανοικτοί λογαριασμοί».

Η Ρωσία, η Ουκρανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με την ουκρανική κρίση τη Μεγάλη Πέμπτη στη Γενεύη.