X

Στις 17 Απρίλιου η τετραμερής συνάντηση για την Ουκρανία

Για τις 17 Απριλίου «έκλεισε» η τετραμερής συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ουκρανική κρίση.

Ant1news



Όπως γνωστοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις Βρυξέλλες, η συνάντηση που θα έχει ως στόχο την εξεύρεση μιας λύσης για την ουκρανική κρίση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου στη Γενεύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, θα μεταβεί στην Ελβετία ώστε «να συνεχιστούν οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης» της κρίσης στην Ουκρανία και να βρεθεί μια διέξοδος «μέσω της διπλωματικής οδού», αναφέρεται στη λιτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα για να στηρίξει την Ουκρανία και να βοηθήσει το λαό της να οικοδομήσει μια σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα χώρα», προστίθεται.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν προαναγγείλει τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου, χωρίς όμως να διευκρινίσουν το τόπο και την ημερομηνία. Στη Γενεύη εκτός από τον Κέρι, αναμένεται να βρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ουκρανός ομόλογός του, Αντρίι Ντεστσίτσα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει η Ουάσινγκτον για να πείσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να απόσχει από τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στις ανατολικές και τις νότιες περιφέρειες της Ουκρανίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στη Μόσχα.

Ο Λαβρόφ είπε στον Κέρι σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της «ώστε να αποφευχθεί η χρήση βίας και να πιεστεί (η κυβέρνηση στο Κίεβο να αρχίσει) διάλογο με εκπροσώπους των περιφερειών ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν μια πλήρη τροποποίηση του Συντάγματος» της χώρας, ανέφερε η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Πρόταση Γιατσενιούκ για διευρυμένες εξουσίες στις περιφέρειες

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, πρότεινε, πάντως, σήμερα να παραχωρηθούν διευρυμένες εξουσίες στις περιφέρειες, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στις ρωσόφωνες πόλεις στα ανατολικά της χώρας.

Οι αυτονομιστές συνεχίζουν τις καταλήψεις στα κυβερνητικά κτίρια στο Ντόνετσκ, ενώ στο Λουχάνσκ οι ένοπλοι αντάρτες αρνήθηκαν την πρόταση του Κιέβου να μην τους ασκηθεί δίωξη εφόσον καταθέσουν τα όπλα και φύγουν από την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας. Η νέα, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου υποστηρίζει ότι οι αυτονομιστές δρουν με βάση ένα σχέδιο που προωθεί το Κρεμλίνο για να διαλύσει την Ουκρανία, στο πρότυπο του σεναρίου που ακολούθησε για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, κατηγορίες που απορρίπτει η Μόσχα.

Οι διαδηλωτές στο Λουχάνσκ πήραν τα όπλα που βρήκαν μέσα στο κτίριο της υπηρεσίας ασφαλείας και πιέζουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής τους. Την ίδια ώρα, οι αυτονομιστές του Ντόνετσκ συνεχίζουν να προβάλουν αιτήματα για περισσότερη αυτονομία.

Στην περιοδεία του στο Ντόνετσκ και την πόλη Ντνιπροπετρόφσκ ο Γιατσενιούκ είπε ότι με βάση το προσχέδιο του νέου συντάγματος της χώρας θα παραχωρηθεί στις περιφέρειες "σημαντικός αριθμός" εξουσιών που σήμερα ασκούνται από το Κίεβο. Με τον τρόπο αυτό οι επαρχίες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ένα ποσοστό από τους φόρους για να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και να προχωρήσουν σε έργα υποδομής. Οι προτάσεις για "αποκέντρωση" φαίνεται ότι έχουν εν μέρει ως στόχο να ικανοποιήσουν το αίτημα για διευρυμένη αυτονομία.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος επτά αυτονομιστών της Κριμαίας και μιας εταιρείας φυσικού αερίου που εδρεύει στη χερσόνησο, της Chernomorneftegaz. Οι κυρώσεις αυτές επιβλήθηκαν με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είναι η τρίτη δέσμη κυρώσεων που επιβάλει η Ουάσινγκτον για την κρίση στην Ουκρανία.

Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να τηρήσει σκληρή στάση ενόψει των συνομιλιών που θα έχουν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί, Ρώσοι, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την ουκρανική κρίση και την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα.