X

Πιθανή νέα Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί νέα Σύνοδος Κορυφής την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανική κρίση, εφόσον δεν γίνουν βήματα προόδου στη τετραμερή σύνοδο στη Γενεύη.

Ant1news



Την πιθανότητα να διεξαχθεί νέα Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να υιοθετηθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί μετά την τετραμερή σύνοδο που προβλέπεται να διεξαχθεί την Μεγάλη Πέμπτη στην Γενεύη, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

«Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα μια σύνοδος των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία μπορεί να υιοθετήσει νέες κυρώσεις», ανέφερε ο Φαμπιούς σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο με θέμα την ουκρανική κρίση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, εξέφρασε την επιθυμία να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μετά την «πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία από το Σάββατο. Ο Χέιγκ είπε ότι θα προσπαθούσε να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του κατά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ότι οι «σκληρότερες κυρώσεις» θα όφειλαν να «αποτελέσουν την αντίδραση» της Ευρώπης στη συμπεριφορά της Ρωσίας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», σύμφωνα με τον ίδιο, ότι οι ταραχές στην ανατολική Ουκρανία είναι «σχεδιασμένες» από τη Μόσχα.

«Αυτό το οποίο έχει γίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών είναι ξεκάθαρα μια νέα κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, και είναι πολύ επικίνδυνη (...). Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τη Ρωσία (...) καθώς οι δυνάμεις που εμπλέκονται δρουν ακριβώς όπως οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατά την άφιξή του στο συμβούλιο, σημειώνοντας ακόμη ότι «οι διαψεύσεις της Ρωσίας δεν έχουν την παραμικρή αξιοπιστία», κατά τον ίδιο.

Από πλευράς του, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει για το πώς θα επεκταθούν οι κυρώσεις. «Η ΕΕ πρέπει να καταστήσει σαφές στη Ρωσία ποιες θα είναι οι συνέπειες για πιθανές μελλοντικές ενέργειές (της) στην ανατολική Ουκρανία. Περιμένω να σταλεί ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα για το πότε μπορούμε να περιμένουμε κυρώσεις εάν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα», δήλωσε.

Ωστόσο, κατά την άφιξή τους στο Λουξεμβούργο αρκετοί ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εξέφρασαν επιφυλάξεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα, εν αναμονή της τετραμερούς συνόδου της Πέμπτης στη Γενεύη με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα με τις κυρώσεις. Πρέπει να γίνει το παν προκειμένου η σύνοδος της Πέμπτης να γίνει σε ήρεμο κλίμα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. «Η Ρωσία ήδη αυτοτιμωρείται, από την άποψη των επενδύσεων, της φυγής κεφαλαίων και της πτώσης (σ.σ. της συναλλαγματικής ισοτιμίας) του νομίσματος της. Αυτές είναι πολύ σημαντικές κυρώσεις», πρόσθεσε.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Φρανς Τίμερμανς, σημείωσε ότι «είναι πολύ νωρίς» για να αποφασιστεί η επιβολή της τρίτης φάσης των κυρώσεων, αλλά «πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι» για την επιβολή τους, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Πρέπει ακόμη «να εξερευνηθούν οι δυνατότητες (των κυρώσεων) της δεύτερης φάσης», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε 33 προσωπικότητες από τη Ρωσία και την Κριμαία.

Η λεγόμενη «τρίτη φάση» των κυρώσεων προβλέπεται -εάν επιβληθεί- να συμπεριλάβει ευρύτερους περιορισμούς στις εμπορικές και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές της ΕΕ με τη Ρωσία, κάτι που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη ρωσική οικονομία.

Επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την επιβολή ευρύτερων κυρώσεων παρουσίάστηκε και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ, ανέφερε πως η τετραμερής σύνοδος της Πέμπτης μπορεί να χρησιμεύσει ως προθεσμία. «Προς το παρόν έχουμε τη σύνοδο της Γενεύης να επίκειται, αυτή είναι μια ευκαιρία (για τη Ρωσία) ώστε να αρχίσει να αποκλιμακώνει την κατάσταση. Εάν συνεχίσει να κλιμακώνει (την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία), νομίζω ότι (και) εμείς οφείλουμε να κλιμακώσουμε» τις κυρώσεις, επισήμανε ο Μπιλτ.