X

«Τύμπανα» εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία και ψυχροπολεμικό κλίμα

Αβέβαιο και εξαιρετικά θολό παραμένει το τοπίο στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται σε τροχιά εμφύλιας σύρραξης.

Ant1news



Μετά τους νεκρούς, τα τελεσίγραφα, τις απειλές και τις δηλώσεις περί κήρυξης πολέμου, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ομάδες ενόπλων ρωσόφωνων έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια και αρνούνται να τα εγκαταλείψουν.

Μέσα σε αυτό το φόντο,  ο εκπρόσωπός του Ρώσου προέδρου, ανέφερε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν,  λαμβάνει πολλές εκκλήσεις για βοήθεια από την ανατολική Ουκρανία και παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης.

«Δυστυχώς λαμβάνουμε πολλά αιτήματα, τα οποία απευθύνονται προσωπικά στον Πούτιν, από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες ζητούν να τις βοηθήσουμε, να επέμβουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», σημείωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ο Ρώσος πρόεδρος παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στις περιοχές», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι.

Το πρωί της Κυριακής, η κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιθέσεις που όπως φαίνεται είναι συντονισμένες και εξαπολύθηκαν στο ρωσόφωνο ανατολικό τμήμα της χώρας από ένοπλες ομάδες με στολές χωρίς διακριτικά, ανακοίνωσε την έναρξη μιας «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης μεγάλου εύρους με τις ένοπλες δυνάμεις» για να δοθεί τέλος στις ταραχές.

Η αναζωπύρωση των εντάσεων προκαλεί φόβους ότι η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει έως και 40.000 στρατιωτικούς στην μεθόριο, θα εκμεταλλευτεί το πρόσχημα αυτό για μια νέα στρατιωτική επέμβαση.

Ταυτόχρονα έφερε εκ νέου στην επιφάνεια τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου «του φυσικού αερίου», μετά την επιστολή που απέστειλε ο Ρώσος πρόεδρος σε 18 Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων 13 κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία απειλούσε να σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου στην Ουκρανία αν η χώρα δεν ρυθμίσει το χρέος της. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τον εφοδιασμό των Ευρωπαίων, όπως το 2009.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση σε αυτήν την επιστολή. «Ακούσαμε να μιλούν για την ιδέα μιας συλλογικής απάντησης, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε λάβει τίποτα», σημείωσε.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν σήμερα το ζήματα των των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Ρωσία, ενώ ενέκριναν τη χορήγηση βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί και νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν βήματα προόδου στην τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη για την ουκρανική κρίση.

Ρωσικές προκλήσεις πάνω από αμερικανικό αντιτορπιλικό στη Μαύρη Θάλασσα

Ψυχροπολεμική παραμένει η ατμόσφαιρα και στις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και τις ΗΠΑ με αφορμή την ουκρανική κρίση. Νέα ένταση προκάλεσαν τα περάσματα που έκανε επανειλημμένα ενα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος σε χαμηλό υψόμετρο πολύ κοντά σε ένα αντιτορπιλικό των ΗΠΑ ενώ αυτό έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, που καταδίκασε την ενέργεια αυτή.

«Αυτή η προκλητική και μη επαγγελματική ρωσική ενέργεια δεν συνάδει με το πρωτόκολλο (σ.σ. τη διαδικασία που τηρούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις) και τις πρότερες συμφωνίες για την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις μας», δήλωσε ο συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Ο Ουόρεν επισήμανε ότι ένα ρωσικό μαχητικό Σουχόι Su-24 (κωδικός NATO: Fencer) πέταξε 12 φορές σε χαμηλό ύψος κοντά στο  αντιτορπιλικό USS Donald Cook, το οποίο βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα από την 10η Απριλίου. Το ρωσικό μαχητικό κατά τα φαινόμενα δεν έφερε οπλισμό, τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Το επεισόδιο αυτό διήρκεσε 90' και έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό περιπολούσε σε διεθνή ύδατα στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, διευκρίνισε ο Ουόρεν. Το πλοίο έχει πλέον ελλιμενιστεί σε ένα λιμάνι της Ρουμανίας.

Το ρωσικό μαχητικό, το οποίο συνοδευόταν από άλλο ένα Φένσερ που δεν πέταξε κοντά στο αμερικανικό πολεμικό, δεν απάντησε στις αλλεπάλληλες προσπάθειες του πληρώματος του Ντόναλντ Κουκ να επικοινωνήσει με τον χειριστή του, ανέφερε ο εκπρόσωπος και σημείωσε ότι στελέχη του Πενταγώνου δεν έχουν ακόμη συζητήσει σχετικά με το συμβάν αυτό με τη ρωσική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Ουόρεν, ωστόσο, το αμερικανικό πολεμικό δεν κινδύνευσε κατά το επεισόδιο αυτό. «Θα δυσκολευόμουν να το πιστέψω ότι δύο Ρώσοι πιλότοι από μόνοι τους θα επέλεγαν να κάνουν μια τέτοια ενέργεια», δήλωσε σχετικά ο συνταγματάρχης. «Βλέπουμε τους Ρώσους να συμπεριφέρονται με μη επαγγελματικό τρόπο και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων στην Ουκρανία εδώ και πολλούς μήνες», είπε ακόμη ο Αμερικανός αξιωματικός, προσθέτοντας ότι «αυτές οι συνεχείς προκλητικές και μη επαγγελματικές ενέργειες δεν κάνουν τίποτε για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στην Ουκρανία».

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο «τίμημα» για τις επεμβάσεις της στην Ουκρανία. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο διευθυντής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζον Μπρέναν, βρισκόταν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Συνήθως δεν σχολιάζουμε τα ταξίδια του διευθυντή της CIA αλλά δεδομένων των ασυνήθιστων περιστάσεων στην περίπτωση αυτή και (με δεδομένους) τους ψευδείς ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από τους Ρώσους για την CIA, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο διευθυντής μετέβη στο Κίεβο στο πλαίσιο ενός ταξιδιού του στην Ευρώπη», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για τους λόγους της επίσκεψης του Μπρέναν στην Ουκρανία. «Οι επισκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών αποτελούν έναν φυσιολογικό τρόπο για την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας για θέματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας από την εποχή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», ανέφερε ο Κάρνεϊ. 

«Στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντώνται εδώ και χρόνια. Το να υπονοείται πως συναντήσεις Αμερικανών αξιωματούχων με ομολόγους τους πραγματοποιήθηκαν για κάποιον άλλο σκοπό είναι παράλογο», σημείωσε ο Κάρνεϊ και ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ επαίνεσαν την κυβέρνηση της Ουκρανίας διότι επέδειξε αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπιση προκλητικών ενεργειών από μέρους της Ρωσίας. Αναφερόμενος δε στην κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Ουκρανία, την χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική». 

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, χαιρέτισε σήμερα την «αλληλεγγύη» των χωρών του ΝΑΤΟ που ενίσχυσαν την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα μετά την κρίση στην Ουκρανία, αφού επισκέφθηκε ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που έφτασε στο λιμάνι της Κονστάντσα. «Πρόκειται για μια συμβολική επίσκεψη που μαρτυρά τον σεβασμό μας προς την αντίδραση των συμμάχων του ΝΑΤΟ οι οποίοι ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Μπασέσκου στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ έστειλαν το αντιτορπιλικό USS Donald Cook στη Μαύρη Θάλασσα για να καθησυχάσουν τους ανατολικοευρωπαίους εταίρους τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Το USS Donald Cook, που είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis και διαθέτει δεκάδες πυραύλους αναχαίτισης SM-3, κατέπλευσε πριν από δύο μήνες στην ισπανική βάση Ρότα στο πλαίσιο του σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Το πλοίο θα κάνει ναυτικά γυμνάσια και είναι προγραμματισμένο να ελλιμενιστεί σε πολλά λιμάνια της περιοχής, όχι όμως σε ουκρανικό.

Ο Πούτιν διόρισε τον Αξιόνοφ στη θέση του προσωρινού κυβερνήτη της Κριμαίας

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε σήμερα από τον πρώην πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, να γίνει μεταβατικός κυβερνήτης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Σεπτέμβριο στη Χερσόνησο, που προσαρτήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Ρωσία.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να οριστεί ένας μεταβατικός κυβερνήτης. Και σήμερα υπεγράφη το διάταγμα. Σας ζητώ να δεχθείτε τη θέση αυτή», ανακοίνωσε ο Πούτιν στον Αξιόνοφ, ο οποίος αποδέχθηκε τον διορισμό του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον Αξιόνοφ για τον ρόλο του στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. «Είναι αρχικά και πάνω απ' όλα δική σας επιτυχία», υπογράμμισε ο Πούτιν, ο οποίος διόρισε επίσης στη θέση του μεταβατικού κυβερνήτη της πόλης (σ.σ. της Σεβαστούπολης) τον Σεργκέι Μενιάιλο, ναύαρχο και πρώην διοικητή του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. 

«Η Κριμαία είναι έτοιμη», διαβεβαίωσε ο Αξιόνοφ όταν ο Ρώσος πρόεδρος του ζήτησε να επισπεύσει την ημερομηνία διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στην Κριμαία, που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για το 2015, ώστε να πραγματοποιηθούν στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα κατά την οποία θα ψηφίσουν όλες οι ρωσικές επαρχίες. 

Ο νέος μεταβατικός κυβερνήτης της Κριμαίας ανέφερε ακόμη ότι «σήμερα η διανομή ρώσικων διαβατηρίων έφτασε τα 20.000 αντίτυπα την ημέρα, δεν υπάρχει καμία ανησυχία, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά».

Υπενθυμίζεται ότι ο 41χρονος Αξιόνοφ ήταν ένας από τους κυριότερους διοργανωτές του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.