X

Μυρίζει… μπαρούτι στην ανατολική Ουκρανία

Εντείνονται οι αποσχιστικές τάσεις στην Ουκρανία, που έχει μπει σε τροχιά εμφυλίου, την ώρα που το κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης ψυχραίνεται ακόμη περισσότερο.

Ant1news

Αντιμέτωπη από το Σάββατο με σειρά συντονισμένων επιθέσεων από φιλορώσους ακτιβιστές και από ομάδες ενόπλων σε στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, η Ουκρανία απειλείται περισσότερο παρά ποτέ από διαίρεση ανάμεσα στο φιλορωσικό ανατολικό τμήμα και το στραμμένο προς την Ευρώπη δυτικό τμήμα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν λαμβάνει "πλήθος αιτημάτων" για την παροχή βοήθειας από περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και ότι παρακολουθεί "με μεγάλη ανησυχία" την κατάσταση. Οι δηλώσεις αυτές ενισχύουν τους φόβους για ρωσική στρατιωτική επέμβαση, τη στιγμή που η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δύναμη 40.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία και ο ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα εγγυηθεί "με οποιοδήποτε τίμημα" την ασφάλεια των ρωσόφωνων πληθυσμών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σε μία ένδειξη της έντασης που επικρατεί, η Ουάσινγκτον κατήγγειλε ότι ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος προκάλεσε ένα από τα αμερικανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν βρέθηκε το σαββατοκύριακο στο Κίεβο για προγραμματισμένη επίσκεψη, τη στιγμή που η Μόσχα καταγγέλλει συνωμοσία με την ηγεσία του Κιέβου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα, ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε με περαιτέρω κυρώσεις τη Μόσχα σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.