X

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς στην «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση της ουκρανικής κυβέρνησης στα ανατολικά.

Ant1news

Η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση της ουκρανικής κυβέρνησης στις ανατολικές επαρχίες της χώρας ξεκίνησε τελικά μετά το μεσημέρι της Τρίτης, με σκοπό να ανακαταληφθούν δημόσια κτήρια και εγκαταστάσεις που βρίσκονταν υπό των έλεγχο των ρωσόφιλων δυνάμεων της περιοχής.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση για αυτό, ενώ ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι ένα μέλος τους τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Το αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ μετατράπηκε σε πεδίο συγκρούσεων, με μαρτυρίες να αναφέρουν ότι ακούγονταν πυροβολισμοί από το εσωτερικό της αεροπορικής βάσης της Κραματόρσκ την ώρα που ένα πλήθος φιλορώσων ντόπιων πλησίαζε στην πύλη των εγκαταστάσεων, οι οποίες φαίνεται ότι τελούν υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς, Ουκρανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν από τουλάχιστον 2 ελικόπτερα σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, αναφερόταν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, από τους φιλορώσους μαχητές.

Παράλληλα, μια φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων από τη Σλαβιάνσκ, μια τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία, τον έλεγχο της οποίας έχουν πάρει από το Σάββατο ένοπλες φιλορωσικές ομάδες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου 10 θωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Σλαβιάνσκ, στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο. Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνοδεύονται από αστυνομικούς, εγκατέστησαν στον δρόμο ένα σημείο ελέγχου, με ένα ελαφρύ θωρακισμένο, που προστατεύεται από φράγματα από μπετόν. Αυτοί ελέγχουν όλα τα οχήματα που διέρχονται από το σημείο αυτό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσία στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας, ανέφερε το Κρεμλίνο την Τετάρτη.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, την έντονη ανησυχία του για την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία.