X

Τανκς υπό ρωσική σημαία στην ανατολική Ουκρανία

Έκρυθμη η κατάσταση με τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού να έχουν περάσει στον έλεγχο φιλορώσων ανταρτών.

Ant1news

Οι ίδιοι Ρώσοι πράκτορες που έδρασαν στην Κριμαία πριν από την προσάρτησή της από την Ρωσία, βρίσκονται τώρα στην ανατολική Ουκρανία, ισχυρίζεται εκπρόσωπος της ουκρανικής αντικατασκοπείας. «Είναι οι ίδιοι πράκτορες που κατέλαβαν την Εθνοσυνέλευση στην Κριμαία. Το είδαμε από τις επικοινωνίες τους», δήλωσε ο Βιτάλι Νάιντα.

«Οι ενέργειες αντιπερισπασμού στην ανατολική Ουκρανία διευθύνονται από αξιωματικούς της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», συνέχισε ο Νάιντα, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία αυτή, την οποία έχουν ήδη διατυπώσει Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Εδώ και περίπου 10 ημέρες φιλορώσοι διαδηλωτές, όπως και ομάδες χωρίς διακριτικά, αλλά καλά οργανωμένες και οπλισμένες, έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε περισσότερες από έξι πόλεις του ρωσόφωνου ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας, φέρνοντας εκ νέου στο νου το σενάριο της Κριμαίας πριν από την προσάρτησή της στην Ρωσία τον Μάρτιο.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου ότι έξι τεθωρακισμένα ουκρανικής στρατιωτικής φάλαγγας κατελήφθησαν από «μια ρωσική ομάδα τρομοκρατών δολιοφθορέων», αφού εθεάθησαν να αλλάζουν στρατόπεδο και να περνούν στις τάξεις των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ανήκαν σε φάλαγγα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία εισήλθε στην πόλη Κραματόρσκ. Την ίδια ώρα ένας 50χρονος που, σύμφωνα με τον ίδιο, ανήκει στις δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Σλαβιάνσκ ότι τα έξι τεθωρακισμένα ανήκουν σε μονάδα Ουκρανών αλεξιπτωτιστών, η οποία συνελήφθη από το πλήθος στην Κραματόρσκ.

«Πήραμε τον έλεγχο αυτών των θωρακισμένων, τα οποία προορίζονταν να συντρίψουν την επανάσταση στην Σλαβιάνσκ και οι στρατιώτες πέρασαν στην πλευρά μας», σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί και έδωσε μόνον το ψευδώνυμο «Μπαλού».

Τον έλεγχο της Σλαβιάνσκ, η οποία έχει 140.000 κατοίκους, έχουν από το Σάββατο φιλορώσοι μαχητές, οι οποίοι κατέλαβαν το δημαρχείο, το αστυνομικό τμήμα και την τοπική έδρα των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Μιχαήλο Κοβάλ έσπευσε στο ανατολικό τμήμα της χώρας, για να αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί. Όπως δήλωσε, δε θα κηρυχθεί -για την ώρα τουλάχιστον- κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις στη Γενεύη

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ελπίζει πως η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ θα βοηθήσουν στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

«Δεν έχουν το δικαίωμα να αποτύχουν» οι μετέχοντες στην σύνοδο της Γενεύη για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η σύνοδος της Γενεύης με τους «παράγοντες-κλειδί» είναι από μόνη της «κάτι καλό», σημείωσε. «Ωστόσο η πραγματική εργασία τώρα αρχίζει και δεν μπορούν να υπάρξουν πιθανότητες επιτυχίας αν η Μόσχα και το Κίεβο δεν δείξουν πραγματική βούληση να εργαστούν σοβαρά για να διευθετηθεί η σύγκρουση και για να γίνουν προσπάθειες υπέρ μιας οικονομικής και πολιτικής σταθεροποίησης στην Ουκρανία», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός.

Το ΝΑΤΟ ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία του στην περιοχή

Το NATO αποφάσισε να λάβει μια σειρά άμεσων μέτρων ενίσχυσης των δυνάμεών του, χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών, στην ανατολική Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Τα μαχητικά αεροσκάφη του NATO θα πραγματοποιούν περισσότερες υπερπτήσεις στην περιοχή της Βαλτικής, συμμαχικά πολεμικά πλοία θα καταπλεύσουν στη Βαλτική θάλασσα, στην ανατολική Μεσόγειο και αλλού, ενώ συμμαχικές χερσαίες δυνάμεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατών των κρατών-μελών του Συμφώνου, στην εκπαίδευσή τους και σε γυμνάσια που θα διεξαχθούν, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Το NATO θα προστατεύσει όλους τους συμμάχους και θα αμυνθεί έναντι οιασδήποτε απειλής έναντι της ασφάλειάς μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του NATO.