X

Βίαιη απομάκρυνση μεταναστών από εγκαταλελειμμένο κτίριο

Περισσότεροι από δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης της ιταλικής αστυνομίας.

Ant1news

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης της ιταλικής αστυνομίας για την απομάκρυνση περίπου 350 φτωχών οικογενειών που είχαν κάνει κατάληψη σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στη Ρώμη.

Οι οικογένειες αυτές -στην πλειοψηφία τους μετανάστες- είχαν καταλάβει εδώ και 9 ημέρες το εγκαταλελειμμένο κτίριο, που ανήκει σε μια δημόσια ασφαλιστική επιχείρηση, εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης προσφοράς φθηνής στέγης στην ιταλική πρωτεύουσα.

Κάποιοι καταληψίες είχαν ανεβεί στη στέγη και χτυπούσαν μεταλλικές κατσαρόλες για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές.

Άνδρες των δυνάμεων της τάξης εισέβαλαν στο κτίριο και ανάγκασαν τους καταληψίες να το εγκαταλείψουν, πριν τους οδηγήσουν στις αστυνομικές κλούβες.

«Εισέβαλαν, πετώντας τα πράγματά μας από τα παράθυρα, μας έριξαν στο έδαφος και χτυπούσαν εκείνους που αντιστέκονταν», περιέγραψε ένας καταληψίας στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Ολόκληρη η συνοικία στα βόρεια της Ρώμης, κοντά στη λεωφόρο Κριστόφορο Κολόμπο, αποκλείστηκε από την αστυνομία.

Στα τέλη Μαρτίου, η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε ένα ευρύ πρόγραμμα χορήγησης επιδομάτων στέγασης για τους πλέον φτωχούς, που προβλέπεται να στοιχίσει 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2014 και 2015.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα άδεια ακίνητα πρέπει να κατανεμηθούν σε οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη. Πρόσφατη έρευνα είχε δείξει πως περίπου 50.000 διαμερίσματα παραμένουν χωρίς ενοικιαστές μόνο στην ιταλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης, 90 κτίρια στην πόλη τελούν υπό κατάληψη και οι αρχές έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία για την εκκένωσή τους.