X

Χύθηκε αίμα μετά την Ανάσταση στην Ουκρανία

Με αίμα βάφτηκε το βράδυ της Ανάστασης στην Ουκρανία καθώς έπεσαν οι πρώτοι νεκροί στο Σλαβιάνσκ κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.

Ant1news

Στο κενό έπεσε η συμφωνία της Γενεύης για την Ουκρανία, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν τη σεβάστηκε με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι --κατ' άλλες πηγές πέντε— να πέσουν νεκροί όταν ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση σε ένα φυλάκιο που είχαν στήσει φιλορώσοι αυτονομιστές κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. 

Σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο αλλά και δημοσιογράφους από την περιοχή στην ανταλλαγή πυροβολισμών, λίγο μετά την Ανάσταση, σκοτώθηκαν τρεις φιλορώσοι και ένας από τους επιτιθέμενους. 

Η ρωσική δημόσια τηλεόραση Ρασίγια 24, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στο Σλαβιάνσκ, μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι πέντε: δύο από τους δράστες και τρεις από την ομάδα των φιλορώσων που έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη. 

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε στο οδόφραγμα που έχουν στήσει οι αυτονομιστές στο χωριό Μπιλμπάσιφκα που απέχει μερικά χιλιόμετρα δυτικά του Σλαβιάνσκ, ανέφερε ο τοπικός αξιωματούχος Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ. 

Μεσολαβητής του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία  

Ένας μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κατευθύνεται σήμερα προς την ανατολική Ουκρανία με στόχο να επιτύχει την παράδοση των φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου έχει κηρύξει εκεχειρία για το Πάσχα μετά την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Μόσχα. 

Οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στο Ντονέτσκ και άλλες πόλεις με τους Ρωσόφωνους πληθυσμούς στην ουκρανική μεθόριο αρνούνται να αναγνωρίσουν την συμφωνία της Γενεύης που επιτεύχθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την οποία η Ρωσία, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί του Κιέβου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν ότι ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να επιβλέψει τον αφοπλισμό των ενόπλων και την εκκένωση των υποδομών και των δρόμων που έχουν καταλάβει. 

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν εάν η ένταση που ακολούθησε την καθαίρεση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς μπορεί να εκτονωθεί. 

Ο Ερτογκρούλ Απακάν, ο επικεφαλής της ειδικής αποστολής στο Κίεβο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσε ότι ο εκπρόσωπός του θα φθάσει στο Ντονέτσκ σήμερα και θα συναντηθεί με τους ηγέτες των αυτονομιστών έως αύριο για να εξακριβώσει εάν θα συμμορφωθούν με τους όρους της συμφωνίας. 

Έπειτα από μια συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα μεταξύ διπλωματών από τις τέσσερις πλευρές που σύναψαν τη συμφωνία της Γενεύης, ο απεσταλμένος της Ελβετίας Κρίστιαν Σονενμπέργκερ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία στον ΟΑΣΕ, είπε ότι οι παρατηρητές του έχουν μιλήσει με πολλούς ακτιβιστές: «Στην παρούσα φάση η πολιτική βούληση δεν υπάρχει για να απομακρυνθούν» υποστήριξε ο ίδιος. 

«Αυτό είναι το έργο των παρατηρητών, να δημιουργήσουν αυτήν την πολιτική βούληση, να πληροφορήσουν τον κόσμο, προκειμένου τελικά να καταλάβουν ότι η καλύτερη επιλογή για εκείνους είναι να απομακρυνθούν» είπε στους δημοσιογράφους. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσια, ο οποίος προειδοποίησε χθες για «πιο συγκεκριμένες ενέργειες» εφόσον δεν υπάρξουν κινήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ και οι τοπικές αρχές στα ανατολικά θα «επεξεργαστούν πρακτικά βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης σε διάστημα 1 ή 2 ημερών». 

Στο Ντονέτσκ οι ηγέτες των αυτονομιστών επανέλαβαν τις εκκλήσεις για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος. Μια δημοσκόπηση, ωστόσο, που διενήργησε ένα ινστιτούτο στο Κίεβο, καταδεικνύει ότι η πλειονότητα δεν τάσσεται υπέρ της προσάρτησης στη Μόσχα, παρά τη γενικευμένη καχυποψία έναντι της νέας ηγεσίας του Κιέβου. 

Συγκεκριμένα, το 52% των ερωτηθέντων απορρίπτουν την ιδέα μιας προσάρτησης στη Ρωσία, έναντι 27,5% που τάσσεται υπέρ και 17,3% που δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ. 

Στο σύνολο των ρωσόφωνων περιοχών στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, το 69,7% τάσσονται κατά, 15,4% υπέρ και 12,5% δηλώνουν ότι δεν έχουν άποψη, σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.232 ανθρώπων σε 8 περιοχές από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου και δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Djerkalo Tyjnia. 

Οργή για τα αντισημιτικά φυλλάδια

Οργισμένος εμφανίστηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός για τα αντισημιτικά φυλλάδια που μοιράστηκαν στην ανατολική Ουκρανία και τα οποία διέταζαν τους Εβραίους κατοίκους της περιοχής να δηλωθούν στις νέες αρχές. 

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους κόλπους της εβραϊκής κοινότητας του Ντονέτσκ καθώς τα φυλλάδια αυτά ζητούν από τους Εβραίους να δηλώσουν την ιδιότητά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία στις νέες αυτονομιστικές, φιλορωσικές αρχές της επαρχίας, υπό την απειλή της απέλασης ή της κατάσχεσης των περιουσιών τους. 

Σε συνέντευξή του που πρόκειται να μεταδοθεί σήμερα από το κανάλι NBC ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι θέλει "να πιέσει τις στρατιωτικές δυνάμεις, τις υπηρεσίες ασφαλείας και την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της χώρας να εντοπίσουν κατεπειγόντως αυτούς τους παλιανθρώπους (σ.σ. που μοίραζαν τα φυλλάδια) και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη". 

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε την Τρίτη κοντά στη συναγωγή του Ντονέτσκ, κατά την έξοδο των πιστών που γιόρταζαν την δεύτερη ημέρα του εβραϊκού Πάσχα. Τρεις κουκουλοφόροι μοίραζαν τα φυλλάδια που έφεραν το σύμβολο της Αυτονομιστικής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και τη ρωσική σημαία. 

Η είδηση μεταδόθηκε από τα ισραηλινά και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε, μεταξύ άλλων, τη μήνη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή "φρικτή και απαράδεκτη" ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώσει "αηδιασμένος". 

Ο Γιατσενιούκ στη συνέντευξή του υποστήριξε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "ονειρεύεται να ανασυστήσει τη Σοβιετική Ένωση" και ότι "καθε μέρα που περνάει πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και δεν ξέρει ποιος είναι ο τελικός προορισμός". 

"Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα αυτού θα ήταν η ανασυγκρότηση της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον πρόεδρο Πούτιν", τόνισε.