X

«Βάφονται» με αίμα οι επιχειρήσεις του Κιέβου στο Σλαβιάνσκ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία και ιδιαίτερα στο Σλαβιάνσκ, όπου γίνεται λόγος για μέχρι 5 νεκρούς κατά την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού.

Ant1news



Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στην περιοχή, οι συγκρούσεις κοντά στην είσοδο της πόλης Σλαβιάνσκ, προπύργιο φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, η οποία πολιορκείται από ελαφρά θωρακισμένα του ουκρανικού στρατού, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό ενός ακόμη, ωστόσο το Κίεβο κάνει λόγο για «έως πέντε νεκρούς».

«Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουν οι υπηρεσίες υγείας της περιφερειακής κυβέρνησης υπάρχουν ένας νεκρός και ένας τραυματίας», ανέφερε το γραφείο Τύπου της περιφέρειας Ντονέτσκ, διευκρινίζοντας ότι ο τραυματίας νοσηλεύεται στο Σλαβιάνσκ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης του Κιέβου ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη Σλαβιάνσκ είναι «μέχρι και πέντε». «Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έως και πέντε τρομοκράτες εξοντώθηκαν» και «ένας στρατιώτης τραυματίστηκε» στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων, ανέφερε σχετικά το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι τρία οδοφράγματα των αυτονομιστών στην είσοδο της πόλης «καταστράφηκαν».

Μετά την αιματηρή επιχείρηση, ωστόσο, τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το σημείο που είχαν καταλάβει σήμερα βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ και οι φιλορώσοι αυτονομιστές το έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους και άρχισαν να το ενισχύουν τοποθετώντας αμμόσακους.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς μετέδωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα, που υποστηρίζονταν από ελαφρά τεθωρακισμένα, αποσύρθηκαν από το φυλάκιο αυτό, σε έναν δρόμο κοντά στο χωριό Χρέστιστσε, λίγο αφότου το κατέλαβαν.

Μέσα αυτό το φόντο, ο Ρώσος πρόεδρος σκλήρυνε τη ρητορική του εναντίον της Ουκρανίας και προειδοποίησε ευθέως το Κίεβο ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστούν οι επιχειρήσεις του στρατού στα ανατολικά της χώρας.

Στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων το Δημαρχείο της Μαριούπολης

Παράλληλα, οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας επανέκτησαν τον έλεγχο του Δημαρχείου της Μαριούπολης, του λιμανιού στη νοτιοανατολική Ουκρανία, το οποίο είχε καταληφθεί από αυτονομιστές από τις 13 Απριλίου, μετά από συγκρούσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα που προκάλεσαν τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Το δημαρχείο απελευθερώθηκε», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Aβάκοφ, στο Facebook και υποσχέθηκε ότι θα δοθεί «σκληρή απάντηση, μέχρις εξοντώσεως, στους τρομοκράτες».

Με ανακοίνωσή της, η αστυνομία της Μαριούπολης γνωστοποίησε ότι πραγματοποίησε επιχείρηση τα ξημερώματα αφού είχε εντοπίσει ομάδα τριάντα ανδρών οπλισμένων με μπαστούνια του μπέιζμπολ, που προσπαθούσαν να μπουν στο κτίριο για να ζητήσουν την απελευθέρωσή του. «Ξέσπασαν ταραχές» και τότε οι δυνάμεις της τάξης παρενέβησαν, διευκρίνισε η αστυνομία, γνωστοποιώντας ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της 16ης Απριλίου περίπου 300 άτομα πραγματοποίησαν έφοδο κατά της βάσης των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, που βρίσκεται κοντά στο δημαρχείο. Κατά την επίθεση αυτή, που απωθήθηκε, τρεις δράστες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.