X

«Αναπόφευκτος» ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Διέκοψε την επίσκεψή του στην Ιταλία ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Αγωνία για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται όμηροι.

Ant1news

Άρον-άρον επιστρέφει στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Αρσένι Γιάτσενιουκ, διακόπτοντας την επίσκεψή του στην Ιταλία.

Ο ουκρανός πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, όπου ήταν προγραμματισμένο να παραστεί την Κυριακή στην τελετή αγιοποίησης του Πάπας Ιωάννη Παύλου του Β’ και του Πάπα Ιωάννη του 23ου.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία υποχρέωσαν τον Γιάτσενιουκ να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου το πολεμικό κλίμα χτυπάει «κόκκινο». Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα για παραβιάσεις του ουκρανικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Μιχάιλο Κόβαλ, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα απαντήσουν αν η Μόσχα στείλει στρατεύματα με την πρόφαση μίας «ειρηνευτικής αποστολής».

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη απέστειλε ομάδα διαπραγματευτών για την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του, οι οποίοι κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Οι αυτονομιστές έχουν κατηγορήσει τους ξένους παρατηρητές ότι είναι «κατάσκοποι του ΝΑΤΟ» και δήλωσαν ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι παρά μόνο αν ανταλλαγούν με δικούς τους «κρατούμενους».

Την άμεση απελευθέρωση των παρατηρητών ζήτησε σήμερα ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα. Στην αποστολή του ΟΑΣΕ μετέχουν οκτώ διεθνείς παρατηρητές, ανάμεσά τους και ένας Τσέχος.